Nastupio Ramazanski bajram: Neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra

Sarajevska sehara svim muslimanima i muslimankama želi da ovaj Ramazanski bajram obilježe u sreći i zdravlju. 

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom svijeta nastupio je jedan od najznačajnijih muslimanskih praznika. Ramazanski bajram označava kraj svetog mjeseca u kojem se vjernici odriču ne samo hrane i pića, nego i loših djela i misli.

Ramazan je mjesec ibadeta, vrijeme kada se muslimani i muslimanke posvećuju vjeri i iskazuju zahvalnost. Epidemiološka situaciju u svijetu utjecala je na to da se ovogodišnji ramazan obilježi na nešto drugačiji način, pa su tako veći dio svetog mjeseca džamije bile zatvorene.

Ramazanski bajram obilježavat će se naredna tri dana uz mnogobrojne tradicije i vjerske obrede.

U skladu sa preporukama nadležnih organa obilježavanje Bajram danas protiče nešto skromnije, ali to ne umanjuje značaj ovog praznika. Kako je ranije saopćeno iz Kancelarije reisu-l-uleme Kavazovića nije bio organiziran tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitnje u salonu njegove Kancelarije.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a potom je održao hutbu.

Sabah-namaz klanjali su imami, mujezini i članovi džematskih odbora, dok su vjernici zamoljeni da ovaj namaz klanjaju u svojim domovima, te da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Ezan za sabah-namaz proučen je u 4.40 sati, a nakon što se obavi namaz u 5.00 sati je započeo svečani bajramski program, kojeg su izveliučači Kur’ana, ilahija i kasida.

Prigodan vaz ovom prilikom održao je prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

“Ovaj ramazan ćemo pamtiti po velikoj kušnji koja nas je zadesila. Suočili smo se sa sićušnim, golim okom nevidljivim virusom, koji je svojom agresivnošću pokazao koliko smo slabi i nemoćni. Cijelo čovječanstvo je osjetilo strah. Svi narodi i sve države, bez obzira na to kolika je njihova moć i sila, bili su bespomoćni” poručio je reisu-l-ulema u svojoj bajramskoj hutbi.

On je u svom obraćanju naglasio i vašnost društvene angažiranosti.

“Pored duhovne budnosti, koja se ogleda u slobodi vjerovanja, govora i postupanja, te moralne budnosti da ne činimo drugom ono što ne bismo voljeli da se nama učini, muslimani moraju imati na umu društvenu dimenziju zajednice i pokazati neophodan nivo socijalne budnosti. Ona se ogleda u tome da se zaštiti društvo od neodgovornih pojedinaca, ali i da se zaštiti pojedinac i njegovo pravo u okviru zajednice ljudi” dodao je.

“Organizirana zajednica, u kojoj se poštuju slobode i vodi računa o moralnim principima, u kojoj su tereti društvenog života ravnomjerno raspoređeni, može uspješno motivirati svoj produktivni dio i uspješno štititi slabe i nejake članove. Socijalna budnost posebno dolazi do izražaja u vrijeme kriza i poremećaja. Danas je važno zaštititi zdravlje ljudi i očuvati prilike za rad” poručio je Husein ef. Kavazović.

“Neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje i u milosti Božijoj nađimo utočište od naših slabosti” poruka je ovogodišnje bajramske hutbe.

Bajram šerif mubarek olsun