Općina Novi Grad:100.000 KM za sufinansiranje troškova postupka vantjelesne oplodnje

Općina Novi Grad Sarajevo je izdvojila 100.000 KM iz budžeta kako bi sufinansirala troškove postupka vantjelesne oplodnje za bračne parove koji nastoje postati roditelji. 

Ovo je treća godina za redom da se ovaj program realizira, a za njegovo izvršavanje zadužena je općinska Služba za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Do sada je pravo na sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje ostvarilo 136 bračnih parova. Na taj način ova lokalna zajednica nastoji im olakšati da postanu roditelji.

Poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podrške, bit će otvoren od 1. do 30. juna.

Prve godine iz budžet Općine bila su osigurana sredstva u iznosu od 50.000 KM, međutim kako se pokazao veći interes bračnih parova za ovu vrstu pomoći, prošle i ove godine osigurano je po 100.000 KM.

Svi zainteresirani građani uz zahtjev trebaju dostaviti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, kao i ostalu dokumentaciju navedenu u zahtjevu. Mogu se prijaviti buduće majke starosti do 42 godine, a jedan od uslova je i da je jedan od supružnika najmanje tri godine stanovnik općine Novi Grad.

Cilj je da izdvojena sredstva podjednako budu podijeljena onima kojima je ova vrsta pomoći potrebna.

Praksa većine zemalja u Evropskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali u Bosni i Hercegovini još uvijek nema zakona kojim se to reguliše, iako po nekim procjenama i statistikama veliki broj bračnih parova imaju problem sa začećem.

S obzirom na ekonomsku situaciju, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Sufinansiranjem troškova postupka vantjelesne oplodnje Općina Novi Grad nastoji bračnim parovima olakšati da postanu roditelji.

Pozivaju se parovi sa područja općine Novi Grad Sarajevo koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, a koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, da iskažu interes za navedeni program podnošenjem zahtjeva putem protokola Općine Novi Grad Sarajevo.

Sve dodatne informacije građani mogu dobiti u nadležnoj općinskoj Službi, pozivom na telefonski broj: 033 29 11 67