Protesti i u Rusiji: Grupa poznatih ruskih novinara uhapšena u četvrtak u Moskvi

Grupa poznatih ruskih novinara uhapšena je u četvrtak u Moskvi, jer su učestvovali u protestima zbog kolege novinara Azara Iliya koji je dobio 15 dana zatvorske kazne zbog kršenja zakona o protestima u Rusiji.

Povjerenica Vijeća Evrope za prava Dunja Mijatović rekla je da je zdrožena ovom odlukom i pozvala je na njihovo puštanje.

Policija je saopštila da je Azar uhapšen zbog kršenja zabrane okupljanja u Moskvi uvedene zbog spriječavanja širenja korona virusa.

Azar je uhapšen tokom protesta na kojem je sam učestvovao u znak podrške aktivisti Vladimiru Vorontsovu koji je radio na otkrivanju kršenja unutar ruskih agencija za provođenje zakona.

Grupa novinara koji su učestvovali protestima poštujući pravila socijalne distance – jedini protest dozvoljen bez odobrenja vlasti zbog pandemije koronavirusa, optužili su policiju da je koristila izbijanje Covid-19 da bi razbili aktiviste.

Privedeni novinari uglavnom rade za nezavisne medije. Većina je sada puštena, ali optužena za razna djela.

Zašto su počeli protesti?

Ilya Azar, novinar i vijećnik koji radi za list Novaya Gazeta, uhapšen je u utorak u toku protesta protiv hapšenja bivšeg policajca koji se bori protiv korupcije u policiji. Azar je u četvrtak dobio 15 dana zatvora zbog kršenja protestnih zakona.

Njegovi kolege novinari stajali su odvojeno ispred Ministarstva unutarnjih poslova prije intervencije policije.

Među uhapšenim su novinari radija Ekho Moskvy Aleksandar Pluščov i Tatjana Felgengauer, koju je napadač napao nožem i pogodio u vrat u njenoj redakciji 2017. godine.

TV voditelj Mihail Fišman, te urednici Sergej Smirnov i Anastasija Lotareva, takođe su privedeni, kao što su i fotoreporterka Viktoria Ivleva i novinar Ilya Vasyunin.

Smirnov je u policijskom pritvoru objavio fotografiju sebe i Felgengauera, rekavši “zdravo svima”.

 

Daljnja hapšenja prijavljena su i u Sankt Peterburgu.

Vođa opozicije Aleksej Navaljni požalio se da je Azar imao svako pravo da izvede svoj protest “u skladu sa zakonom, ustavom i zdravim razumom. Nijedna od ove tri stvari trenutno ne postoji u Rusiji”.

Rusija je među zemljama najteže pogođenim izbijanjem koronavirusa u svijetu, sa službenim brojem 379.051 zaraženih i 4.142 smrtnih slučajeva. U četvrtak je prijavljeno 8.371 novih slučajeva.

Moskva je bila u središtu epidemije i još je prvoj fazi mjera opreza.

Gradonačelnik Sergej Sobyanin rekao je da će neka ograničenja biti ukinuta 1. juna, što će stanovnicima omogućiti da napuste svoje domove radi redovnih šetnji i slobodnih aktivnosti.

Većina parkova i nekih manje bitnih prodavnica i preduzeća, kao što su prodnice automobila i praonice rublja, ponovo će se otvoriti.