Predloženo sedam lokacija za podizanje spomenika ubijenoj djeci Prijedora

Inicijativa Jer me se tiče, Centra za mlade Kvart i Fondacije za izgradnju kulture sjećanja, koju su vodili predstavnici roditelja ubijene djece, u dosadašnjim predgovorima sa predstavnicima lokalne vlasti predložila je sedam lokacija za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

Više sastanaka je održano tokom 2019. godine s rukovodstvom Skupštine grada, predstavncima odborničkih klubova stranaka u lokalnom parlamentu i gradonačelnikom i drugim predstavnicima izvršne vlasti. Navedeno je da niko od predstavnika vlasti na tim sastancima nije izrazio protivljenje zahtjevu da se u centru grada podigne spomenik, prenosi zamisli.ba.

Predstavnici vlasti također imaju mogućnost da predlože neke druge adekvatne lokacije za spomenik u užem centru grada. Do ovog trenutka takvi prijedlozi još nisu izneseni pred inicijativu roditelja ubijene djece.

Prijedlog lokacija se trenutno nalazi kod Odjeljenja za prostorno uređenje grada koje treba dati stručno mišljenje o svakoj od sedam lokacija. Nakon izbora lokacije slijedi raspisivanje javnog konkursa za idejno rješenje, a uporedo s tim i provođenje svih administrativnih procedura za izgradnju spomenika.