Prije 14 godina počela obnova Starog kamenog mosta u Konjicu: Dragulj Hercegovine

Prije tačno 14 godina počeli su radovi na obnovi Starog kamenog mosta u Konjicu.

Radi se o mostu sa šest lukova, koji je od 2003. godine na listi nacionalnih spomenika BiH. Podsjećanja radi, Stari kameni most svečano je otvoren 16. juna 2009. godine, a ovoj manifestaciji prisustvovao je i tadašnji turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Otvaranje čuvenog mosta koji spaja dvije obale Neretve simbolično je priređeno 16. juna, na dan općine Konjic.

kameni most konjicc

Stari most u Konjicu izgrađen je 1682. godine, u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja. Njemački okupatori srušili su ga 3. marta 1945. godine, prilikom povlačenja iz Konjica, poslije čega je bio drveni, pa betonsko – čelični, a 2009. godine ga je turska firma ER – BU, renovirala u izvornom obliku.

U obnovljeni Stari most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.

stari kameni most konjic

Zadržana je i dužina mosta od 101,80 metara i širina od 5,25 metara. Ukupni troškovi obnove iznosili su oko 5.300.000 maraka. Ovaj most smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom, a uz mostarski Stari most i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina iz turskog doba.