Protesti u Minneapolisu se nastavljaju: Policijska stanica zapaljena, ekipa CNN-a puštena nakon hapšenja

Policijska stanica u Minneapolisu zapaljena je tokom treće noći protesta zbog smrti nenaoružanog crnca prilikom hapšenja u ponedeljak. Neredi ne jenjavaju a došlo je i do hapšenja ekipe CNN-a koji su oko 06:00 ujutro pušteni.

Policajac je snimljen kako kleči na vratu Georgea Floyda (46), uprkos tome što je rekao da ne može da diše.

Predsjednik Donald Trump rekao je da “razbojnici” uništavaju uspomenu na Floyda i pozvao Nacionalnu gardu da uspostavi red.

Twitter je optužio g. Trumpa da veliča nasilje u objavi koju je objavio: “Kada počne pljačka, počinje i pucnjava.”

Porodica gospodina Floyda traži da se četvorici policajaca umiješanih u njegovu smrt sudi za ubistvo. Tužioci su rekli da još uvijek prikupljaju dokaze.

Incident je dodao dugogodišnjem gnjevu zbog policijskih ubistava Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama, uključujući nedavni slučaj Breonna Taylora u Kentuckyju.

Šta se desilo prilikom hapšenja novinarske ekipe CNN-a?

Novinara CNN-a Omara Jimeneza i njegovu snimateljsku ekipu u petak ujutro uhapsili su policijski službenici Minnesote, navodno jer nisu odstupili prema uputama.

Državna policija uhitila je dopisnika CNN-a Omara Jimeneza, njegovog producenta i njegovog fotoreportera, nešto nakon pet sati ujutro (6:00 po ET-u) dok je Jimenez izvještavao uživo sa ulice južno od centra grada, u blizini ranije zapaljenog policijskog okruga.

Jimeneza se moglo vidjeti kako drži svoju značku CNN-a dok je izvještavao, identificirao se kao reporter i rekao službenicima da će se ekipa kretati po njihovim uputama. Jedan policajac uhvatio ga je za ruku dok je Jimenez razgovarao, a zatim mu stavio u lisice.

“Možemo se vratiti gdje želite. Ovo prenosimo uživo … Pošaljite nas tamo gdje nas želite. Nećemo vam biti na putu – skloniti ćemo se gdje god želite”, rekao je Jimenez policiji prije nego što su ga odveli.

“Upravo smo se sklanjali s vašeg puta kada ste napredovali kroz raskrižje”, nastavio je Jimenez.

Guverner Minesote Tim Walz rekao je predsjedniku CNN-a širom svijeta Jeffu Zuckeru da se duboko izvinjava zbog onoga što se dogodilo i da će raditi na puštanju ekipe iz pritvora.

Jimenez i ostali – producent Bill Kirkos i fotoreporter Leonel Mendez – odvedeni su u gradsku zgradu javne sigurnosti, ali pušteni su nakon 06:00 ujutro.

Nakon oslobađanja Jimenez se javio uživo u program iz centra grada i rekao da je su srdačno postupali s njima nakon što su ih odveli.

Državna patrola Minneapolis rekla je ovo o incidentu: “Tokom raščišćavanja ulica i obnavljanja reda u Lake Lakeu i Snelling Avenue, policajci Državne patrole uhapsili su četiri osobe, uključujući tri člana posade CNN-a. Troje su pušteni nakon što je potvrđeno da su članovi medija.”

CNN je osporio izjavu državne policije u objavi na Twitteru: “Ovo nije tačno – naša CNN ekipa identificirala se, uživo u programu, odmah kao novinari. Zahvaljujemo Minnesota @GovTimWalz na brzoj akciji koja je pomogla jutros u oslobađanju naše ekipe.”

Šta se dešava u Minneapolisu?

Posljednjih nekoliko dana vidjeli smo kako su zgrade u Minneapolisu izgorjele do temelja ili opljačkane.

U četvrtak su se demonstranti okupili ispred policijske uprave policajaca koji su učestvovali u privođenju gospodina Floyda i tu je izbio epicentar nemira.

Policajci su ispalili suzavac i gumene metke u pokušaju da rastjeraju gomilu. No, kordon oko policijske stanice na kraju je probijen. Prosvjednici su ga zatim zapalili kao i dvije obližnje zgrade dok su se policajci povlačili.

Policijska uprava saopćila je da je stanica evakuirana nakon 22 sata, radi sigurnosti našeg uposlenih.

Kasnije je gradska vlast napisala na tweeter profilu kako je čula “nepotvrđene izvještaje da su plinovodi do stanice presiječeni, a u zgradi se nalaze drugi materijali eksploziva”. Ta vijest natjerala je ljude u blizini zgrade da se povuku radi vlastite sigurnosti.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey rekao je da nije bilo drugog izbora nego da se evakuira policijska stanica, dodavši: “Simbolika zgrade ne može nadmašiti važnost života naših službenika ili javnosti.”

Gradonačelnik Frey nazvao je nerede i pljačke “neprihvatljivim”, ali je dodao da su on i svi ostali prepoznali da u gradu postoji puno bola i bijesa.

Izjavu je dao nakon tvita predsjednika Trumpa koji je rekao da Minneapolis pokazuje “nedostatak vodstva” i upozorio da će poslati u Nacionalnu gardu i “da obavi posao” ako gradonačelnik Frey ne uspije uspostaviti red.

Osoblje Nacionalne garde obično je pod državnom kontrolom, iako u hitnim slučajevima može biti stavljeno pod saveznu kontrolu.

Gospodin Trump je također tvitovao: “Bilo kakva poteškoća i mi ćemo preuzeti kontrolu, ali kad počne pljačka, počinje pucnjava.”

Twitter je na poruku stavio “obavijest o javnom interesu” rekavši da “krši politiku koja je protiv veličanja nasilja, njegove povezanosti s nasiljem i rizika da bi danas mogao potaknuti slične akcije”.

Twitter je označio dvije Trumpove objave početkom ove sedmice kao potencijalno zabludu što je podstaklo Trumpa da izda izvršnu naredbu kojom želi ograničiti zakonski imunitet društvenih medija.

Pre nego što je policijska stanica zapaljena, guverner Minnesote Tim Walz aktivirao je trupe Nacionalne garde države na zahtev gradonačelnika Minneapolisa i susednog grada St Paul, proglašavajući situaciju “hitnom za održavanje mira”.

Kazao je da su pljačke, vandalizam i paljevine u srijedu navečer napravili štetu mnogim preduzećima, uključujući i ona u vlasništvu manjina.

“Smrt Georgea Floyda trebala bi dovesti do pravde i sistemskih promjena, a ne smrti i uništenja”, naveo je u izjavi i pozvao sve da prosvjeduju u miru.

Kakva je reakcija?

Gradonačelnik Frey pozvao je u srijedu na kaznenu prijavu protiv policajca koji je snimljen da uznemirava gospodina Floyda, kršeći njegova osnovna ljudska prava. Policajac i još tri osobe koje su bile uključene u hapšenje već su otpušteni.

Brat g. Floyda, Philonise, rekao je za CNN u četvrtak: “Ništa mi neće vratiti brata, želimo pravdu.”

Govoreći kroz suze, rekao je da policajci koji su pogubili njegovog brata usred dana moraju biti uhapšeni i da je umoran od gledanja Afroamerikanaca kako umiru.

Šefica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet također je osudila smrt g. Floyda, rekavši da se uloga “ukorijenjene i raširene rasne diskriminacije” mora prepoznati i rješavati.

Ona je pozvala na mirne proteste, a policiju da se maksimalno pobrinu da ne potpaljuju trenutnu situaciju još više.

Predsjednik Donald Trump bio je jako uznemiren kada je vidio snimke smrti gospodina Floyda, rekla je novinarima u četvrtak sekretarica za medije Bijele kuće, Kayleigh McEnany.

Brojne poznate ličnosti i sportisti, uključujući Johna Boyega, LeBrona Jamesa, Beyoncea i Justina Biebera, takođe su izrazili ogorčenje zbog incidenta.

Gdje su još izbili protesti?

Demonstracije je bilo i u drugim američkim gradovima, uključujući New York, Los Angeles, Chicago, Denver, Phoenix i Memphis.

Ljudi su u četvrtak izašli i na ulice u St. Paulu, gdje je policija rekla da je zabilježeno više požara.

Bilo je i haotičnih scena tokom protesta u Denveru, Coloradu i u Columbusu, Ohio.

Državna kuća u Denveru stavljena je pod zaštitu nakon što se začula pucnjava, a demonstranti u Columbusu su navodno razbili neke prozore državne kuće prije nego što ih je policija rastjerala.

Sedam osoba je također upucano u Louisvilleu u Kentuckyju na protestu zbog smrti Breonne Taylor koju su u martu ustrijelila tri policajca.