Pucanjem topa sa Žute tabije označen kraj svetog mjeseca ramazana

Tradicionalnim pucanjem topa sa Žute tabije ozvaničen je kraj svetog mjeseca ramazana i najavljen dolazak trodnevnog praznika Bajrama.

Muslimani širom svijeta su se proteklih 30 dana odricali hrane i pića, ali i svih loših dijela i misli, kako bi se prisjetili svih blagodati koje imaju, kao i onih koji žive u neimaštini.

Sarajevo ima posebne ramazanske čari, a jedna od njih je i top na Žutoj tabiji kojim se svaku noć svetog mjeseca ramazana označava nastupanje akšam namaza i prekid posta.

Jedna od najpopularnijih sarajevskih atrakcija ove godine je zbog epidemiološke situacije izgledala nešto drugačije, pa tako ovom činu nisu mogli prisustvovati gosti, što nije umanjilo značaj ove tradicije.

Magičnu atmosferu upotpunili su ezani sa brojnih sarajevskih džamija. Uz paljenje kandilja topdžija Smajil Krivić oglašavanjem topa davao je znak vjernicima da se omrse.

Ova tradicija potiče još iz prošlog stoljeća, a nakon Drugog svjetskog rata dolaskom komunističkog režima paljenje topa bilo je privremeno zabranjeno. Od 1997. godine top se ponovno oglašava sa Žute tabije.

Već treću godinu za redom projektom Grada Sarajeva ova posebna tradicija vraća se i u čaršije širom Bosne i Hercegovine. Sarajevski gradonačelnik je ove godine uručio topove stanovnicima Breze, Kaknja i Bugojna.

Vjernici su se večeras oprostili od ramazana, mjeseca ibadeta, a naredna tri dana uživat će u tradicionalnim proslava Bajrama.