“Ranjeni golub iznad sarajevskih bara“: Nova zbirka poezije sarajevskog pjesnika Gorana Vrhunca

U izdanju Udruženja umjetnika “Planet poezija“, nakon tri godine, iz štampe je izašla nova, druga po redu, zbirka poezije pod nazivom “Ranjeni golub iznad sarajevskih bara“, sarajevskog pjesnika Gorana Vrhunca.

Rođen je u Sarajevu 29.11.1982. godine. Diplomirao na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Objavljivao je u regionalnim i inostranim publikacijama. Objavio je prvu zbirku poezije “Opstojnost“ 2016. godine.

Iz recenzija izdvajamo: U ovoj, drugoj po redu knjizi poezije Vrhunc je višestruko moćniji nego u Opstojnosti, kako je naslovljena njegova prva knjiga, kojom je, uzgred rečeno, snažno iskoračio na sarajevsku pjesničku scenu, i ne samo sarajevsku.

golub za seharu

To da je moćnija ne treba promatrati kao puki dojam nego, i prije svega, kroz činjenicu da je stilski dotjeranija, tematski gotovo unikatna (makar u ambijentu na koji se dominantno poziva), da je književno, odnosno estetski otišla dalje, te da u odnosu na ovdašnje prilike otvara nova poglavlja za laičku i stručnu raspravu na temu poezije kao ogledala naše stvarnosti i kao nesporne mjerne jedinice za tu stvarnost.

Zlatan Rasim Pršte, pjesnik i aforističar

U suštini, ovdje je riječ o poeziji i jadu jedne gradske duše iz grada bez boga i svijetu bez svijesti, koja svjedoči o vlastitoj svakodnevnici s motivima solitera, bulevara, trotoara, grobova, smrti, ljubavi… Ni nakon drugog ili trećeg čitanja nisam siguran da se tu radi o samo jednom gradu. Pored nabrojanog, Vrhunc se dotiče najčešćeg poetskog pramotiva – od iskona do danas i ubuduće – otuđenosti. Vrhunc je vlastitim poetskim pristupom provokativan i cinično izazovan, zaziva univerzalnost kroz kratku ali ne i narativnu poetsku formu, kako to često čine etablirana pjesnička imena.

Upotrebom opštepoznatih slika, poput masovnih filmskih scena uz kristalizirane motive bez dodanih pooštrenih metafora, na svojstven i minimalistički način prožima vlastiti unutrašnji svijet i monologe prljavim zidovima, stepeništima, haustorima, te ih na taj način nastoji izložiti (prihvatljivije je možda opjevati) na posve prijemčiv način, tako da se poruka mora otvoriti i dostići univerzalno ili će zauvijek ostati nedokučena.

Dino Porović, književnik

Promocija knjige je zakazana za vrijeme kad to situacija bude dozvoljavala, a sve druge informacije kao i kako imati primjerak knjige možete dobiti na Facebook stranici autora.