BiH od Svjetske banke dobila kredit od 33 miliona eura, rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas ugovor o zajmu sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Saliansom čime je odobreno 33,1 milion eura pomoći BiH namjenjenih za prevenciju Covid- 19.

Ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Ministar Bevanda zahvalio se predstavnicima Svjetske banke na razumijevanju i brzoj rekaciji kako bi bila osigurana sredstva u borbi protiv virusa Covid -19 u BiH.

“Novac je namijenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i bit će na njih i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uvjeti su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda”, naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Implementatori projekta u Federaciji BiH, kojoj pripada 19 miliona, 859 hiljada i 900 eura, su federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Republici Srpskoj pripada 13 miliona, 240 hiljada i 100 eura i projekt provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministar Bevanda očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno sukladno uvjetima zajma, te naglasio značaj ovoakvih projkata u momentima kada se cijeli svijet susreće s teškim posljedicama pandemije i to ne samo zdravstvenim nego socijalni i ekonomskim.

Cilj ovog projekta je prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija Covid-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sustava javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.