Foto: Arhiv

Sašivena rukama naših majki: Prije 28 godina zvanično je predstavljena zastava Republike BiH

Na današnji dan, prije 28 godina, prvi put je zvanično predstavljena zastava Bosne i Hercegovine ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Zastava koja je usvojena 4. maja 1992. godine za zastavu Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić.

Zastava Republike Bosne i Hercegovine bila je pravougaonog oblika, bijele boje sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini. Odnos širine i dužine zastave bio je jedan prema dva.

Muhamed Sacirbey, ratni ministar vanjskih poslova Republike BiH, bh. ambasador pri UN-u i svojevremeno jedan od najbližih saradnika prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića jedne prilike je se za N1 prisjetio se 22. maja 1992. godine, dana kada je naša zemlja primljena u punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima.

Tog dana ispred zgrade Ujedinjenih nacija zavijorila se zastava Republike Bosne i Hercegovine, sa ljiljanima. Stajala je između zastava Hrvatske i Slovenije.

Ta zastava nije baš bila po pravilima Ujedinjenih nacija. Oni su od nas zatražili zastavu koju bi mogli da iznesu na tan dan. Mi nismo imali zastavu. Čak nam nije bilo posve jasno kako bi sve to trebalo izgledati. Zastava koja se zavijorila tog dana je bila malo manja. Trebamo dati kredit našim građanima koji su u to vrijeme živjeli ovdje u New Yorku i koji su skrojili tu zastavu na osnovu fotografije.

To je došlo u zadnji trenutak. Ako se zastava pogleda malo bliže, vidjet ćete da ona ne izgleda kao druge zastave. Skrojena je prstima naših majki. Ona je tu ostala do kraja rata i poslije rata zbog krvi koja je prosuta u to vrijeme“, kazao je Sacirbey.

Zastavu je krojila Dika Lemeš iz Bihaća koja je u to vrijeme živjela u New Yorku.

Nazvao sam je i zamolio je da skroji tu zastavu. Dobili smo poziv UN-a i rekli da im treba zastava. Mi smo im rekli ‘dobro’ i upitali kako nemaju zastavu. Skrojili smo je u nekoliko dana. To nije bila samo simbolična stvar“, kazao je Sacirbey.