Ševkušić: Ja sam kompetentna i obrazovana žena

Nakon objave vijesti da je novi ministar Miloš Lučić već počeo da formira svoj kabinet, te da će jedna od savjetnica biti i Marina Ševkušić reagovala je i sama Ševkušić kazavši da je fokus na njeno imenovanje ustvari “ženomrzilačka hajka na djelu”.

Kako su mnogi bh. mediji pisali Marina Ševkušić je nekadašnja druga pratilja Miss Planete Zemlje BiH, a ona je u svojoj izjavi objasnila kako je fokus trebao biti na njenom obrazovanju i kvalifikacijama. Ševkušić je studirala na Fakultetu političkih nauka gdje je stekla diplomu iz oblasti politologije.

“Vijest da ću biti jedna od savjetnica u kabinetu novog ministra za ljudska prava i izbjeglice pri Savjetu ministara Bosne i Hercegovine prostrujala je domaćim medijima, i to u sjeni etikete da sam nekadašnja druga pratilja Miss Planete Zemlje BiH, čime je novinar opremio članak fotografijama sa mojih društvenih mreža, izvrgnuvši me tako ruglu i uvredljivim komentarima anonimnih muškaraca, ali i žena neosjetljivih na pitanje ženske solidarnosti”, istakla je Ševkušić.

Dodaje da su njezine kompetencije u sjeni mržnje, te da se člankom “svodi na drugu pratilju”.

“Sve moje kompetencije u sjeni su mržnje, Diplomu iz oblasti politologije stekla sam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na Fakultetu političkih nauka, gdje sam kao redovan student slušala predavanja nekih od najuglednijih bosanskohercegovačkih akademskih radnika. Člankom kojim se svodim na drugu pratilju-zvanično, a na obrazovanu ženu-nezvanično, samo je potvrđen vladajući ženomrzilački stav po kojem se žene obeshrabruju da učestvuju u javnom prostoru, da doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine, i da im je, pretpostavljam, mjesto u sjeni muškarca”.

Za kraj dodaje da je kompetentna i obrazovana žena i poručila, kako navodi, glasnicima ženomrzilačke agende da se “obuzdaju u virtuelnim ratobornostima”.

“Ja sam kompetentna i obrazovana žena, i molim glasnike ženomrzilačke agende da se obuzdaju u svojim virtuelnim ratobornostima. A ja ću da nastavim živjeti ovdje, u Bosni i Hercegovini, zemlji kojoj želim da doprinesem, uprkos svim predrasudama i stereotipima”.

Podsjetimo, danas je objavljena informacija da je će Ševkušić biti nova savjetnica novog ministra Lučića gdje se navodi da je bila i druga pratilja na takmičenju za Miss Planete Zemlje.

Ševkušić je danas objavama na društvenim mrežama potvrdila da je nova svajetnica ministra Lučića, gdje je navela kako ima novi radno mjesto, upravo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BIH.