UEFA: Hoće li bh. klubovi ostati bez kvalifikacija

Bosanskohercegovački klubovi mogli bi ostati bez nastupa u Evropi ove sezone.

Ugledni The Times je danas iz dobro obaviještenih izvora saznao kako UEFA razmišlja o drastičnom potezu, a to je da “izbriše” rana pretkola evropskih takmičenja ili čak da se kvalifikacije za Ligu prvak i Evropsku ligu ne igraju ove godine.

S obzirom da će se aktuelna sezona, po svemu sudeći, završiti krajem augusta, a nova sezona Lige prvaka početi 20. oktobra,ostat će premalo vremena da se odigra pet kola kvalifikacija za Ligu prvaka, odnosno četiri za Evropsku ligu.

Ukoliko se UEFA odluči na ovaj drastičan potez, bosanskohercegovački klubovi, koji u oba takmičenja ulaze u ranim kvalifikacijskim krugovima, ne bi dobila priliku da se bore za grupnu fazu takmičenja.

Ako bi se igrale kvalifikacije, to bi se desilo najvjerovatnije u posljednja dva kruga, te bi nastupale ekipe koje po koeficijentu počinju takmičenje u njima.

No, naši klubovi ne bi ostali bez UEFA-inog novca koji im je prijeko potreban. Klubovi koji bi ostali uskraćeni za nastupe u kvalifikacijama bi dobili adekvatnu finansijsku kompenzaciju.

Konačna odluku o kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropsku ligu bi trebala biti donesena 27. maja.