Sarajevska sehara
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sarajevskasehara.com » Za poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH objavljen javni poziv vrijedan 1,8 miliona KM
Javni pozivi Vijesti

Za poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH objavljen javni poziv vrijedan 1,8 miliona KM

Projekat Europske unije EU4Business objavio je javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava kako bi se ublažio negativan uticaj COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini.

Na javni poziv, vrijedan 1.8 miliona KM, mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća, obrti/preduzetnici i/ili zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata/individualnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom i/ili otkupom i/ili skladištenjem i/ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda; ili proizvodnjom i/ili otkupom i preradom, skladištenje i plasmanom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Putem ovog javnog poziva projekat EU4Business želi doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 kroz podršku smanjenju i optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti,
likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH; stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promovisanju prakse održivog razvoja uključujući bolje upravljanje prirodnim
resursima i očuvanje okoliša i zaštitu ljudi.

Sva zainteresirana preduzeća, zadruge i preduzetnici mogu pristupiti javnom pozivu putem web stranica EU4Business www.eu4business.ba i UNDP-a www.ba.undp.org pod sekcijom Javni pozivi.

Kako bi se što efikasnije djelovalo i pomoglo djelatnicima u primarno poljoprivrednoj proizvodnji, procedura prijave na poziv je pojednostavljena i čitav proces značajno skraćen.

Rok za podnošenje prijava je srijeda, 3. juni 2020. godine do 15.00. EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima.

EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Povezani članci