Zloglasni sarajevski zatvor “Beledija”

Izgrađena kao zgrada za smještaj Gradske uprave, zgrada “Beledija” je godinama bila u sjeni svoje starije sestre Vijećnice.

I ne bi ova zgrada danas bila ni po čemu poznata i prepoznatljiva, da u Sarajevo ne dođoše ustaše na vlast i ne pokušaše formirati “Nezavisnu državu Hrvatsku” (NDH).

Aprila 1941. godine, u samom jeku Drugog svjetskog rata, grupa istomišljenika sa fašističkom ideologijom, odlučiše uči na prostor grada Sarajeva sa idejom širenja “Nezavisne države Hrvatske”.

Budući da ustaše u Bosni i Hercegovini nisu imali, niti su mogli imati, veći utjecaj u masama, oni su svoju vlast zasnivali na teroru i nasilju, na sili oružja i raznim drugim oblicima zločina nad narodom. Smatrajući da NDH treba da bude samo zemlja jednog naroda, stvorili su plan za fizičku likvidaciju svih neistomišljenika.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Njihovi prvi koraci koje su preduzeli bili su vezani za hapšenja, progone, mučenja i ubijanja najširih razmjera. Na više različitih lokacija otvaraju svoja “mučilišta” i zatvore, zgrade u kojima su se privodili uhapšeni.

Tako zauzimaju i zgradu Gradske uprave, popularnu “Belediju”, u kojoj otvaraju najveći zatvor u Sarajevu. I tako mala sestra Vijećnice postade mjesto u kojem su zvjerski mučeni i ubijani ljudi koji se nisu slagali sa profašističkom ideologijom jednog pokreta.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, zatvor u zgradi “Beledija” je bio raspušten, a njena prvobitna funkcija nikad nije vraćena.

I pored izrazito lošeg stanja ove zgrade, danas ona služi kao stambeni objekat za nekoliko porodica.