​Šefica Misije OSCE-a Kavalec sa zvaničnicima Brčko Distrikta razgovarala o reformskim procesima

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec, održala je danas, 22. juna 2020. godine, online sastanke s gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH, Sinišom Milićem i predsjednikom Skupštine, Esedom Kadrićem.

U fokusu sastanaka bio je značaj usvajanja ključnih zakona Brčko Distrikta prije predstojećih izbora, kao što su Zakon o udruženjima i fondacijama, Zakon o javnim okupljanjima i Zakon o nacionalnim manjinama. Ambasadorica Kavalec izrazila je nadu da će usvajanje ovih zakona biti realizovano u prvom čitanju u julu, te da će biti konačno usvojeni do septembra.

Misija OSCE-a u BiH podržava vlasti Distrikta u njihovim aktivnostima na izradi nacrta Zakona o sukobu interesa, te ostalih mjera u borbi protiv korupcije.

“Bosnu i Hercegovinu očekuju lokalni izbori u novembru ove godine, stoga Misija sarađuje s partnerima u Distriktu na procesima koji omogućavaju slobodne i fer izbore, a koji se zasnivaju na rješavanju problema, te koji su konstruktivni i inkluzivni. Misija potiče velike političke stranke da osiguraju etički i rodno uravnotežene kampanje”, istakla je ambasadorica Kavalec.

Tokom sastanaka, najavljen je i predstojeći projekat ažuriranja biračkog spiska putem nadgledanja postupka provjere prebivališnog statusa. Aktivnosti projekta imaju za cilj ograničavanje mogućnosti izborne prevare i promjenu političkog narativa u Distriktu tokom zvanične izborne kampanje 2020. godine sa negativne i etničko-nacionalističke ka konstruktivnijoj, inkluzivnijoj i zasnovanoj na zajedničkim interesima.

Misija OSCE-a u BiH i dalje ostaje posvećena saradnji na modernizaciji rada institucija Distrikta, te provedbi reformi. Na sastanku se razgovaralo i o značaju uspostave Antikorupcijskog ureda Brčko Distrikta i imenovanja vršioca dužnosti direktora tog ureda. “Ovakav Ured bi imao pozitivan uticaj na provedbu antikorupcijskih zakona u Distriktu”, kazala je ambasadorica Kavalec.