Općina Novo Sarajevo: Hortikulturno uređenje Spomen-parka Vraca

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, Ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka i direktor KJKP „Park“ Edin Abdurahmanović potpisali su Sporazum o realizaciji projekta hortikulturnog uređenja Spomen-parka Vraca.

Radi se, između ostalog o čišćenju i uređenju zelenih površina, sadnji novog travnjaka, te postavljenu novog parkovskog mobilijara na prostoru Spomen – parka Vraca. Radnici KJKP „Park“ već su započeli radove na uklanjanju samoniklog rastinja i korova, te čišćenju otpada na zapuštenim površinama. Radovima je predviđeno čišćenje kompletnog biootpada iz odvodnih kanala, košnja trave, orezivanje i oblikovanje krošnji postojećih, velikih stabala, a jedan broj opasnih i oštećenih stabala, kao što je i dio starih bagremova u blizini spomenika narodnom heroju Radojki Lakić bit će u potpunosti uklonjen i orezan.

Na kaskadama, pored obilježja narodnim herojima, na mjestu uništenog travnjaka izvršit će se priprema zemljišta i ugradnja novog travnog busa. U dijelu Spomen-parka oko tvrđave, devastirana zelena površina veličine od oko 800 m² bit će rekonstruisana, tako što će se izvršiti priprema zemljišta, te sjetva trave. Projektom je planirana nabavka i postavljanje novog parkovskog mobilijara, parkovskih korpi i klupa. Vrijednost navedenih radova predviđenih Sporazumom je oko 50.000 KM.