Adis Grabovica: Narod i politika

Postoji jedna riječ u našem rječniku, koja se onako više nego ostale koristi u političke svrhe, a znamo da takve riječi ljudi najprije zamrze. 

Otuda i naziv kolumne “Narod i politika”, a iako asocira na neke političke strane i partije, nije mi namjera da povezujem bilo koga s ovom kolumnom, niti da blatim. Stvar je samo korištenje te riječi.

Dugo sam razmišljao da li da pišem ovo, ispitivao sam osobe oko sebe i nekako svi dijele moje mišljenje, možda se malo razilazimo u nekim stavovima, ali u suštini je sve to isto, a svoje stavove kao što je već jasno sam uvijek spreman da branim. Naravno riječima!

Zapravo o čemu se radi. Kada god neki političar nastupa u javnosti, ili se uveliko sprema ili radi politička kampanja mnogo češće čujemo riječ “narod” nego što to inače imamo priliku. Mnoge političke propagande su počinjale i završavale tako što neki narod zna i vidi, tako što se neke stvari rade za narod.

Međutim, to dovodi do situacije gdje se naprimjer ja više ne osjećam dijelom naroda jer ja te stvari ne vidim i ne znam, odnosno znam upravo suprotno od onoga za šta političari govore da narod zna. Iako aludira ovo na jednu političku opciju, moram da istaknem da nije, radi se skoro svakom političaru u Bosni i Hercegovini koji se kida za fotelju.

Tačno se zapitam ko je taj narod koji to vidi?! I sada kada bih iz ove situacije definisao riječ narod ja bih to uradio ovako: “Narod je riječ za skupinu ili populaciju jednog podneblja, nižeg ili srednjeg obrazovanja, koje nema svoje stavove ili mišljenja, kojim je lako manipulisati i sve bi uradili za jednu kutiju donacija“.

Možda bezobrazno s moje strane, ali opet to je moje mišljenje.

Pa ko nam ostaje? Recimo ja se oduvijek, a tako će i ostati, osjećam rajom. Imao ja deset maraka u novčaniku, firme, jahte, auta, ja ću uvijek biti raja. Po nekom vlastitom uvjerenju raja je totalna suprotnost od naroda.

Ti što ovo čitaš, vjeruj mi da nisi narod, jer da si narod gledao bi Elif, a ne bi čitao ili ne daj Bože uzeo olovku i pisao.

I tako kod nas narod uvijek nešto zna, a šta zna?! Pa zna ono što ovi političari žele da zna, ali ono što raja zna je već nešto drugo. Pitanje je vremena kada će raja da vas pokopa, pa možda i budemo Švicarska jednog dana.