Nova istraživanja: Naučnici tvrde da se ispod površine Plutona vjerojatno krije okean

Jedno naučno istraživanje koje je objavljeno ove sedmice, pokazalo je da se ispod planetoida Plutona vjerojatno nalazi okean u tekućem stanju.

Naučnici s Kalifornijskog sveučilišta proučavali su površinske slike Plutona snimljene NASA-inim svemirskim brodom New Horizons 2015. godine, te kompjuterske simulacije unutrašnjosti patuljastog planetoida, a istraživanje je potom objavljeno i u znanstvenom časopisu Nature Geoscience.

Carver Bierson, član istraživačkog tima koji je radio na ovoj studiji, rekao je da su došli do nekih novih podataka o Plutonu.

Kad se Pluton počeo formirati, u proces su uključene nove materije koje su izazvale udar poput eksplozije na njegovu površinu. Svaki od tih udara je poput eksplozije koja zagrijava okolinu” izjavio je Bierson, dodavši:

Da se Pluton formirao polako, površina bi se hladila između svakog udara i uglavnom bi ostala vrlo hladna. Međutim, ako se formirala brzo, imate onda utjecaj na vrh udara i površina nema dovoljno vremena da se ohladi. Računamo da bi, ako se Pluton formirao za manje od 30.000 godina, toplina od tih utjecaja mogla biti dovoljna da dovede do nastanka okeana“, objasnio je ovaj naučnik.

Uz to, Bierson je istaknuo da se okean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara, dodajući da se prema ovom scenariju voda širi dok se smrzava, a pukotine na površini Plutona mogu biti dokaz postojanja okeana.

Pluton se smatrao najmanjim i najudaljenijim planetom sve dok Međunarodni astronomski savez nije donio odluku prema kojoj ga se više ne može ubrajati među planete. Ipak, većina ga planetologa i dalje smatra planetom.

Riječ je o nebeskom tijelu čija je središnja udaljenost od Sunca 39,44 astronomske jedinice ili 5,9 milijardi kilometara.