Astronomi uočili fenomen na Marsu koji je do sada viđen samo na Zemlji

Astronomi su u atmosferi Marsa uočili fenomen koji je do sada viđen samo na Zemlji – slab zeleni sjaj koji nastaje zbog interakcije sunčeve svjetlosti i kisika u gornjim dijelovima atmosfere.

Astronom Jean-Claude Gerard sa Sveučilišta Liege u Belgiji objasnio je da jedna od najsjajnijih emisija koja se vidi na Zemlji proizlazi iz noćnog sjaja, odnosno od atoma kisika koji emitiraju određenu valnu dužinu svjetlosti koja do sada nije viđena oko neke druge planete. Naučnici već 40 godina smatraju da bi takav sjaj trebao postojati i oko Marsa, a tek sada smo se uvjerili da su upravu.

Nebo iznad Zemlje nikad nije potpuno tamno, ni noću, ni kad bismo nekako uklonili cjelokupno svjetlosno zagađenje, svjetlost zvijezda i difuznu svjetlost Sunca. Molekule u atmosferi neprestano prolaze različite procese, što uzrokuje slabo svjetlucanje u različitim valnim dužinama.

Taj sjaj nije jako različit od polarne svjetlosti (aurore borealis) jer ga proizvode iste čestice, jedino je malo bljeđi i nastaje na temelju drugačijih principa. Aurora nastaje zbog naelektriziranih čestica iz sunčevog vjetra koje ioniziraju atome u atmosferi stvarajući prekrasan fenomen koji izgleda kao da pleše po nebu.

Istraživanje naziva Detection of green line emission in the dayside atmosphere of Mars from NOMAD-TGO observations objavljeno je u naučnom časopisu Nature Astronomy.