Kina: Gradnja velike DNK baze muškog stanovništva

Policija u Kini prikuplja uzorke krvi od muškaraca i dječaka iz cijele zemlje kako bi napravila genetsku kartu od svojih oko 700 miliona muškaraca, što vlastima otvara nove mogućnosti za kontrolu i nadgledanje.

Ovaj projekat je počeo krajem 2017. kako bi prikupili dovoljno uzoraka za izgradnju ogromne baze podataka DNK, navodi se u novom istraživanju koje je u srijedu objavio Australijski istraživački institut, strateška politika na temelju dokumenata koji je također pregledao The New York Times. Pomoću ove baze podataka vlasti bi mogle da pronađu muške rođake koristeći samo krv tog čoveka, pljuvačku ili drugi genetski materijal.

Američka kompanija Thermo Fisher, iz Massachusettsa prodala je testne setove kineskoj policiji prilagođene njihovim specifikacijama. Američki zakonodavci kritikovali su Thermo Fisher zbog prodaje opreme kineskim vlastima, ali kompanija je odbranila svoje poslovanje.

Kina ima i druge razloge da kupi opremu kompanije Thermo Fisher, osim prikupljanja genetskih podataka kako bi pratili ljude: oprema kompanije može pomoći kineskim ljekarima da se izbore sa smrtonosnim bolestima. Thermo Fisher takođe prodaje DNK opremu policiji u mnogim drugim zemljama.

Projekt je velika eskalacija napora Kine da koristi genetiku za kontrolu svojih ljudi, koja je bila fokusirana na praćenje etničkih manjina i drugih, ciljanijih grupa. To bi dodalo rastućoj, sofisticiranoj nadzornoj mreži koju policija postavlja širom Kine, a koja sve više uključuje napredne kamere, sisteme prepoznavanja lica i umjetnu inteligenciju.

Policija kaže da im je potrebna baza podataka za hvatanje kriminalaca i da donatori pristaju na predaju njihovog DNK. Neki zvaničnici unutar Kine, kao i grupe za ljudska prava izvan njenih granica, upozoravaju da bi nacionalna baza podataka DNK mogla narušiti privatnost i primamiti službenike da kazne rođake disidenata i aktivista. Aktivisti za prava tvrde da se prikupljanje vrši bez pristanka jer građani koji žive u autoritarnoj državi gotovo nemaju pravo odbiti.

„Sposobnost vlasti da otkriju ko je u najužoj vezi sa kim, s obzirom na kontekst kažnjavanja čitavih porodica kao rezultat aktivizma jedne osobe, imaće zastrašujući efekat na društvo u cjelini“, rekla je Maja Wang , kineski istraživač za Human Rights Watch.

U kampanju su uključene čak i škole.

Kineske vlasti skupljaju DNK uzorke od muškaraca i dječaka iz jednog jednostavnog razloga: oni počine više krivičnih djela od žena, pokazuju statistike.

Poticaj za kampanju može se pratiti do zločina u sjevernoj kineskoj regiji unutarnje Mongolije. Gotovo tri desetljeća tamošnja policija istraživala je silovanja i ubojstva 11 žena i djevojčica, od kojih je jedna djevojčica imala samo 8 godina. Sakupili su 230.000 otisaka prstiju i prošli kroz više od 100.000 uzoraka DNK. Ponudili su nagradu od 28.000 dolara.

Potom su 2016. godine uhapsili muškarca za primanje mita, prenose državni mediji. Analizirajući njegove gene, ustanovili su da je on povezan sa osobom koja je svoj DNK ostavila na mjestu ubistva jedne od žena 2005. godine. Ta osoba, Gao Chengyong, priznao je zločine i kasnije je pogubljen.

Hvatanje Gaa potaknulo je državne medije da pozovu na stvaranje nacionalne baze podataka muškog DNK. Policija u provinciji Henan pokazala je da je moguće, nakon što je uložila uzorke od 5,3 miliona muškaraca, ili otprilike 10 posto muškog stanovništva pokrajine, između 2014. i 2016. U novembru 2017. godine Ministarstvo javne sigurnosti koja kontrolira policiju otkrilo je planove za nacionalnu bazu podataka.

Kina već drži najveću svjetsku genetsku građu, koja ukupno ima 80 miliona profila, prema državnim medijima. Ali raniji napori na prikupljanju DNK često su bili više fokusirani na osobe sa kriminalnom historijom ili grupe za koje su smatrali da mogu biti destabilizirajuće, poput radnika migranata u određenim četvrtima. Policija je prikupila DNK od etničkih manjinskih grupa poput Ujgura kao način da pooštri kontrolu Komunističke partije nad njima.

U izvještaju koji je objavio australijski institut, procijenjeno je da su vlasti imale za cilj prikupiti DNK uzorke od 35 do 70 miliona muškaraca i dječaka, odnosno otprilike 5 do 10 posto kineske muške populacije. Nije neophodno uzimati uzorak svakog muškarca, jer uzorak DNK jedne osobe može otključati genetski identitet muških srodnika.

Naučnici, medicinski etičari i grupe za ljudska prava kažu da ova oprema također može postati kritično sredstvo za društvenu kontrolu. Prošle godine je kompanija, zbog kritika, saopćila da će prestati prodavati opremu vlastima u Xinjiangu, na sjeverozapadu Kine, gdje policija prikuplja DNK od većinski muslimanske ujgurske manjinske skupine u svrhu socijalne kontrole.