Čerkez: Nema potrebe za uzbunom, ali ima potrebe da se svi pridržavaju preporuka

U Sarajevu je u organizaciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva održan radni sastanak predstavnika kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva i predstavnika zavoda za javno zdravstvo kantona.

Ključna tema ovog sastanka bila je odgovor na pandemiju Covid-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se i o hronologiji poduzetih mjera, trenutnoj epidemiološkoj situaciji, iskustvima u odgovoru na koronavirus na nivou kantona, kao i prijedlogu aktivnosti u narednom periodu.

“Mi smo napravili pregled dosadašnje situacije i analizu hronologije mjera do sada. Dogovorili smo se da intenziviramo aktivnosti i u narednom periodu. Da pratimo stanje na terenu u smislu opreme i svega ostalog. Dogovorili smo da idemo na praćenje situacije u općinama i kantonima i da mjere koje budemo donosili budu prvenstveno na tim lokalnim nivoima. Da ne idemo sa istim mjerama u cijeloj Federaciji BiH. Ako je u većini kantona situacija stabilna, a neki kanton ako “iskače”, da se u njemu djeluje. Kao što smo uradili u Tešnju i Živinicama. Dakle, izolovati ljude, zatvoriti pogone na određeno vrijeme. Nema potrebe za uzbunom, ali ima potrebe da se svi pridržavaju preporuka”, rekao je za Faktor Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.