Kanton Sarajevo: Ne zna se da li će djeca krenuti u prvi razred osnovne škole u 2020./ 2021. školskoj godini

Stotine roditelja u Kantonu Sarajevo ne zna da li će i kada njihova djeca krenuti u prvi razred osnovne škole u školskoj 2020./ 2021. godini. Naime, roditelji moraju dostaviti ljekarsko uvjerenje za upis prvačića do kraja juna, a domovi zdravlja slobodne termine imaju tek krajem augusta, piše magazin Buka

Iako je Ministarstvo za obrazovanje, mlade i nauku Kantona Sarajevo prilikom aprilskog upisa u prvi razred osnovne škole obavijestilo roditelje da potrebnu dokumentaciju mogu predati naknadno, došlo je do promjene uslova. Ministarstvo je prije dva dana poslalo dopise osnovnim školama da junsko testiranje djece, na osnovu kojeg će biti raspoređeni u razrede, ne može biti obavljeno bez ljekarskog uvjerenja iz domova zdravlja KS. Međutim, domovi zdravlja nemaju slobodne termine.

Iako je primarni rok za upis i testiranje djece u mjesecu junu, Elzana Kulovac, majka djeteta koje od septembra treba krenuti u prvi razred osnovne škole, dobila je termin čak 28.8.2020. „Naišli smo na problem prilikom traženja datuma kada možemo obaviti ljekarski pregled, jer je pod moranjem da se to odradi u državnom domu zdravlja. Samo dva dana nakon dopisa Ministarstva, dali su nam termin 28.8., tik pred sami kraj mjeseca, a neposredno prije polaska djece u školu. Nema druge opcije, roditelji su zabrinuti da li ćemo svi stići upisati djecu na vrijeme, da li će pedagozi uspjeti raditi opservaciju sa djecom“, rekla je za buka.com ova majka.

Na isti dan, 28.8.2020., termin za obavljanje ljekarskog pregleda budućeg prvačića dobila je i Sanja Škuletić-Malagić, a za već pomenuti portal rekla je da je to problem samo sa Domom zdravlja „Omer Maslić“.

Nakon neuspjelog pokušaja da dobijemo raniji termin, javili smo upravi Osnovne škole „Osman Nuri Hadžić“ na Dobrinji da imamo problem te da pokušaju dalje iskomunicirati sa Ministarstvom obrazovanja KS. Ako bude potrebno obratit ćemo se Vladi Kantona Sarajevo, jer je ovo pitanje očito nesaradnje dva kantonalna ministarstva – zdravstva i obrazovanja“, dodala je Škuletić – Malagić.

GDJE JE PROBLEM?

Iz JU Dom zdravlja KS za BUKU su kazali kako su zbog pandemije svi sistematski pregledi pomjereni. Ljekarska potvrda obuhvata preglede stomatologa, fizijatra, oftalmologa i pedijatra, što zahtijeva određeno vrijeme, pa je pitanje kako uopšte domovi zdravlja mogu stići okončati taj proces do početka školske godine, ako je termin koji su dobila djeca 28.8. Ovaj problem u domovima zdravlja pravdaju mjerama opreza, ali ne odgovaraju na pitanje da li je ovakva situacija samo u DZ „Omer Maslić“, jer nije bilo roditelja iz drugih domova zdravlja koji su imali isti problem. Naprotiv, roditelji čija djeca pripadaju Domu zdravlja „Novi Grad“ su dobili termin već naredne sedmice.

U ovom trenutku je nemoguće primiti veliki broj djece, stvarati gužve u čekaonicama i na taj način rizikovati zdravlja djece, roditelja i zdravstvenih radnika. JU Dom zdravlja KS ulaže sve napore da ljekarska uvjerenja budu izdata na vrijeme učenicima prije polaska u školske klupe, a ono što je neophodno je da roditelji pozovu pripadajući dom zdravlja i naprave termin za sistematski pregled svog djeteta“, rekli su iz JU Domovi zdravlja, napominjući da zbog objektivnih razloga termine zakazuju u julu i augustu, sve to s ciljem zaštite zdravlja pacijenata i uposlenika.

Kako je rekao Asmir Hasičić, direktor Osnovne škole “Malta”, problem je u domovima zdravlja koji nemaju kadrova, a uposlenici su usput na godišnjim odmorima ili bolovanjima. Također je dodao da su pojedini roditelji u panici, jer su dobili termin u augustu.

Samim tim pokušavamo iznaći optimalno rješenje. S jedne strane, zakon insisistira da se prvačići upišu s ljekarskim uvjerenjem; s druge strane, pedagozi u KS ne mogu da počnu testiranje prvačića zbog ovog dopisa Ministarstva. Bilo bi bolje da je rečeno da se testiranja vrše, da se proces ne zaustavlja, da se ljekarsko uvjerenje dostavi naknadno ili čak da se Ministarstvo i domovi zdravlja dogovore sa privatnim sektorom pa da preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo mogu uputiti uprivatne ustanove da to završe kako bi se taj proces odblokirao“, predložio je Hasičić.

Hasičić podsjeća Ministarstvo da su roditeljima još na početku pandemije obećali da će dokumentaciju moći dostaviti naknadno te da se iza tih riječi treba stati i poslati osnovnim školama dopis s odobrenjem da slobodno počnu sa testiranjem prvačića, a roditelji će, u skladu sa prvobitnim obećanjem Ministarstva, naknadno dostaviti sve što je po zakonu potrebno da bi se djeca upisala u škole.

AUGUSTOVSKI ROK NEPRIHVATLJIV

Djeca se u prve razrede upisuju u junu, kada se vrši testiranje i raspored po razredima, a augustovski upis je namijenjen samo za “posebne” slučajeve. U OŠ „Malta“ u augustu testiranje rade za pet ili šest učenika, a ove godine, ukoliko se nešto ne promijeni, u tom roku biti će upisano i raspoređeno čak 90% učenika. Direktor ove ustanove to smatra neprihvatljivim. „Važno je napomenuti da je proces testiranja prvačića postupak koji se ni na koji način ne smije ubrzavati i gurati negdje u august, jer je to osjetljiv pedagoško – psihološki projekt gdje je velika odgovornost školskog pedagoga da adekvatno testira dijete, utvrdi njegovu emocionalnu zrelost i njegove kapacitete kako bi na kraju mogao formirati optimalna odjeljenja i kako bi se mogao odrediti koja učiteljica je najadekvatnija za koje odjeljenje“, objasnio je Hasičić važnost i kompleksnost testiranja prvačića.

Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju KS propisuje obaveznu dokumentaciju među kojom je i ljekarsko uvjerenje o psiho-fizičkoj sposobnosti djeteta, međutim isti zakon kao i okvirni zakon o obrazovanju precizira da ukoliko unutar samog zakona dolazi do sukoba interesa koji se odnose na interese djeteta, treba pribjeći onom rješenju koje ide u korist interesa djeteta. „Konkretno u ovom slučaju to znači, treba pribjeći testiranju, a ljekarska uvjerenja da se izvade kada to bude moguće. Djeca se moraju upisati. Po Zakonu, ali i Konvenciji o pravima djetea. Roditeljima i djeci ne treba stvarati paniku i pritisak time što će im se lijep momenat u životu pretvoriti u noćnu moru zbog nekih administrativnih prepreka „ objašnjava Hasičić.

Resorni ministar nije odgovarao na naše pozive, a ukoliko se situacija ne promjeni, testiranje djece osim stresa, rezultiraće i neadekvatnim i nekvalitetnim opservacijama djece.

Dok iz domova zdravlja ovaj slučaj pravdaju epidemiološkim mjerama, roditelji i direktor smatraju da oni zapravo nemaju dovoljno kadra, a to je danas na press konferenciji javno rekao i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Autor teksta: Slađan Tomić