Dajana Čolić: Situacija je komplikovana, ali restrikcije nećemo uvoditi

I pored brojnih problema nastalih s razvojem novih klastera, ministrica zdravstva TK ističe da sve još drže pod kontrolom.

Situacija se maksimalno dodatno zakomplikovala, jer na području Tuzlanskog kantona jedno vrijeme nismo imali nijedan aktivan slučaj“,kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, prenosi Oslobođenje.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno 70 pozitivnih slučajeva na koronavirus, koji je, nažalost, “ušao” u rudnike, obdaništa te privatne firme.

“Otvaranje granica, znatno ublažavanje mjera, ali i slobodnije ponašanje građana koji preporuke kriznih štabova u velikoj mjeri nisu uvažavali u proteklim danima, dovelo je do znatnog širenja koronavirusa. Pozitivni slučajevi na koronavirus potvrđeni su među zaposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Domu zdravlja u Živinicama, ambulanti Dubrave, Rudnika mrkog uglja Banovići, Rudnika Đurđevik, Rudnika soli u Tuzli, Rudnika Kreka. Vjerovatno je tome doprinjeo i dolazak građana izvan Bosne i Hercegovine za koje ne znamo jesu li pozitivni ili nisu, jesu li bili u kontaktu sa pozitivnim osobama”, kazala je Čolić.

Ona ističe da je na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla veliki broj uzoraka.