Kadrovska komisija SDA traži Radončićevog nasljednika

Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije danas bi trebala razmatrati prijedloge kandidata za ministra sigurnosti BiH nakon što je ostavku podnio Fahrudin Radončić i najavio kraj koalicije sa SDA na državnom nivou.

Iako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao Radončića da predloži drugog kandidata, SBB ni Radončić nisu za to zainteresirani.

Iako je riječ o poziciji koja zahtijeva maksimalan angažman s obzirom na situaciju sa migrantima, za šta je potrebna puna podrška Vijeća ministara BiH ali i nižih niova vlasti, u SDA ne nedostaje kandidata.

Kao jedno od imena koje se moglo čuti proteklih dana za ovu poziciju je i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, ali kako je on to kazao tokom gostovanja na Face TV zadovoljan je pozicijom skupštinskog zastupnika i delegata u Domu naroda PFBiH, te jedva čeka i imenovanje nove Vlade FBiH.

Također bi jedan od prijedloga trebao biti i Hazim Rančićć, zamjenik ministra finansija i trezora, član stranke od 1990. godine, radio je u sigurnosnim strukturama, a bio je i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Ohrabreni izjavama Izetbegovića pojedini kadrovi SDA u Krajini samoinicijativno su poslali svoje biografije. Jedan od kandidata koji se vidi na toj poziciji je i nekadašnji savjetnik Bakira Izetbegovića Dževad Mahmutović, sadašnji zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice.