Diploma: Mehmedagić, direktor OSA-e i student treće godine u Travniku, sutra pred Komisijom za nadzor

Sjednica zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e bit će održana sutra.

Posljednje zasjedanje ove komisije bilo je 19. februara, kada nije održana jer nije usvojen dnevni red sjednice. Rad Komisije je prekinut zbog odluke Narodne skupštine RS-a da predsatvnici ovog entiteta ne učestvuju u radu institucija BiH.

Upravo zbog toga i nije usvojen dnevni red, jer nije bilo potrebne većine, kao ni jednog glasa od predstavnika srpskog naroda, a u zajedničkim komisijama za odluke je uz neophodnu većinu potreban makar jedan glas iz svakog naroda.

Na sjednicu je tada po pozivu došao Osman Mehmedagić, direktor OSA-e. I sutra bi se Mehmedagić trebao pojaviti te odgovoriti na mnoga pitanja članova ove Komisije. Inače, u dopisu Tužilaštva BiH ističe se da je Osman Mehmedagić, direktor OSA-e student treće godine jednog od fakulteta na Univerzitetu u Travniku. U međuvremeno pred Komisiju je stiglo još dosta materijala kada je riječ o radu OSA-e.

Predsjedavajući Komisije Nermin Nikšić kazao je tada da će se miješati u svoj posao, bez obzira “odgovaralo to nekome ili ne”.

Članovi zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e dopisom Tužilaštva BiH upoznati su o spornoj diplomi direktora OSA-e.

Od Tužilaštva BiH su tražili i popratne materijale. Inače, diploma visokog obrazovanja jedan je od uslova za obavljanje funkcije direktora OSA-e isto kao i u drugim državnim institucijama gdje je za imenovanja na rukovodeću poziciju uslov visoko obrazovanje.