Održana komemoracija Goranu Bubalu: Svijet je izgubio ambasadora mira i pokretača civilnog društva

Komemoracija direktoru Udruženja mreže za izgradnju mira, Goranu Bubalu je održana danas. 

Bubalo je nažalost preminuo nakon teške i kratke bolesti, a svi njegovi prijatelji, saradnici i poznanici danas su se posljednji put oprostili od njega i poručili kako će ga uvijek pamtiti po dobrim djelima, te će nastaviti putem mira kojim ih je on uvijek vodio.

Zilka Spahić Šiljak iz TPO Fondacije oprostila se od svog prijatelja i kolege Gorana na veoma emotivan način.

“Gorana ću uvijek pamtiti po ljudskosti i dobroti. Uvijek je sa svojom prisutnošću zračio i mirom za koji se uvijek zalagao. Otišao je onako kako je i živio, tiho, mirno i sa velikim optimizmom. On će uvijek ostati u našim srcima”, poručila je Zilka Spahić Šiljak.

Goranov dugogodišnji prijatelj i kolega, Aleksandar Žolja u svom obraćanju nije krio emocije, te je istakao kako mu je bilo drago što je davao, a  sada i u svima sačuvao iskrenu dobrotu i predanost.

“Goran je istinski ambasador Bosne i Hercegovine. Goran je srce i duša NVO sektora u BiH i regionu. Upoznao sam ga prije nekih 12, 13 godina, kada je došao da podrži događaj koji sam organizovao. Govorio je ljudima i organizacijama ‘to što radite je neizmjerno važno i treba da bude vidljivo’. Negdje od 2012. počinjemo blisko saradjivati kroz Mrežu za izgradnju mira i od tada pa do danas  smo skoro svakodnevno komunicirali  ili telefonom ili e mailom.

I ono sto mi je bilo zanimljivo jeste što ćete lakše Gorana dobiti putem e-maila, nego na telefon! Što baš i nije uobičajeno za ove prostore. Naučio sam tada koliko je važno na svaki mail odgovoriti. Goran je mislim na dnevnom nivou pisao i odgovarao na 100 mailova i time nas sve učio i poštovanju i komunikaciji.

Goranu su svi jednako važni i posvetit će im pažnju. Danas mogu samo da nagađam koliko je Goran dnevno radio na ko zna koliko akcija, dokumenta, projekata, incijativa, koliko je ulagao truda da pomogne svima. Nije znao da kaže ne mogu, ne znam, nemam vremena.. Uvijek je bilo, može, nema problema. Najmanje je to bio posao, to je bila velika predanost, to je bio njegov život”, poručio je.

Kako ističe, bio je veoma tužan ali i ljut kada je primio vijest o Goranovoj smrti, ali tješi ga to što je Goran uticao na to da svi sačuvaju dobrotu i predanost u sebi te ga na taj način nikada ne zaborave.

“Kada sam primio vijest o njegovoj smrti, bio sam neizmjerno tužan, ali i ljut. Nekako sam osjećao da smo svi previse uzimali od njega , ili da nam je on previse davao i da ga je to na neki način ubilo. Tješi me to da to što nam je davao, je nekako sada u svima nama sačuvano i da tu iskrenu dobrotu i predanost, nadam se, nećemo zaboraviti. Drago mi je što smo mnogo, mnogo više od kolega. Velika je čast što te poznajem i što smo prijatelji. Još ne mogu reći adio dragi priajtelju, zato ti šaljem pozdrave”, rekao je Aleksandar Žolja.

Selma Hadžihalilović ispred Ženske mreže u BiH istakla je kako je malo riječi kojima je moguće opisati Gorana i dobrotu koja je zračila iz njega i koju je prenosio na sve one koje je poznavao.

“Malo je riječi koje mogu opisati Gorana. ‘Bio je poseban’. Da – bio je poseban. U zemlji u kojoj je dominantna i nasilna muškost norma, gdje se sjećanja na ratove projiciraju u snove za budućnost – osobu koja cijeni nenasilni pristup životu rijetko je naći. Ta osoba je bio Goran. Naš dragi prijatelju. Da – bio je prijatelj mnogim od nas. Veliki, mali, bogati ili siromašni, poznati ili anonimni- Goran je bio svima nama prijatelj.

Da, Goran je bio naš prijatelj. Bio je dobar čovjek. Da – bio je dobar čovjek. Čovjek koji se nije bojao izraziti svoje emocije, pokazati suze. Nije se bojao stajati solidarno s onima manje sretnim. Goran se uvijek pobrinuo da bez obzira odakle netko dolazi – grad ili selo – svi imaju istu priliku”, istakla je Selma Hadžihalilović.

Ženska mreža Bosne i Hercegovine izgubila je više od člana, prijatelja ili saveznika. Kako ističe Selma Hadžihalilović, Goran je prerano napustio mrežu.

“Goran je uvijek sanjao o boljem svijetu, socijalnoj pravednosti i pravima za sve. Budući da je Goran prerano napustio mrežu, Ženska mreža Bosne i Hercegovine izgubila je više od člana, prijatelja ili saveznika. U ime svih nas feministkinja, aktivistkinja za ženska prava, rodne ravnopravnosti, aktivistkinje za izgradnju socijalne pravde i mira, želim izraziti duboku sućut Petri i Nataši, Goranovim roditeljima, obitelji i prijateljima. Goran je bio dobar čovjek. Kao dobar čovjek ostat će upamćen”, poručila je.

Svi prijatelji i poznanici, kao i porodica Gorana će pamtiti po njegovim dobrim djelima i motivacijom kojom je pokretao sve oko sebe. I u najtežim trenucima bio je optimističan i vedar. Kako poručuju njegove kolege, imao je dušu leptira koja je otvarala sva vrata.

Svi zainteresovani koji žele odati počast Goranu Bubalu sa porukom koja će ostati zabilježena u knjizi sjećanja mogu poslati na mail posljednjipozdravgoranbubalo@mreza-mira.net.