Do sada niste znali : Greške koje su obilježile legendarne pjesme

Snimanje u studiju je komplikovan i naporan proces i mnogo toga pođe po zlu.

Upravo zato su mnogi umjetnici prisiljeni iznova snimati određeni instrument ili vokale ne bi li dobili savršenu snimku. No ponekad se pojavi greška koja je toliko savršena da je autori odluče ostaviti na konačnoj snimci.

Vjerojatno nikada niste obratili pažnju, ali ovo su neke od najpoznatijih grešaka u legendarnim pjesmama.

Physical Graffiti omiljeni je Zeppelinov album Roberta Planta, a Black Country Woman počinje s kratkim razgovorom o kojem vjerojatno nikada niste ni razmišljali. Naime, studijska oprema snimila je zvuk aviona koji prelijeće kuću u kojoj je bend snimao, ali članovi benda ne samo da su snimili avion, već možete čuti i razgovor članova benda koji kratko raspravljaju o tome hoće li taj zvuk ostaviti. Plant na kraju zaključuje: “Ne, ostavi to.”

The Police – Roxanne

Ovo je vjerojatno najveći hit ove grupe, a zvuk s početka pjesme mnogima je djelovao kao najnormalniji dio velikog hita. No, zapravo, nije planiran.

Oko četvrte sekunde možete čuti zvuk klavijatura i Stingov smijeh. Iako sve odgovara, radi se o tome da je Sting tijekom snimanja slučajno sjeo na klavijature koje su proizvele atonalni zvuk koji su članovi benda odlučili ostaviti u konačnoj verziji, uključujući i Stingovu reakciju na nezgodu.

Pink Floyd – Wish you were here

Grupa, a naročito David Gilmour, poznati su kao perfekcionisti kad se radi o njihovom albumu. No na naslovnoj pjesmi Wish You Were Here možete čuti kašalj i disanje prije nego gitara počne svirati. Radi se o Gilmourovom kašlju koji nije mogao zaustaviti jer je u to vrijeme pretjerivao s cigaretama. Iako se možda radi o urbanoj legendi, Gilmour je bio toliko razočaran svojom izvedbom da je tog dana prestao pušiti i nikada više nije zapalio cigaretu.

U svakom slučaju, trenutak je ostao zabilježen.