Milorad Dodik najavljuje obračun RS-a sa migrantima

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH danas je izjavio da migranti predstavljaju  ozbiljan politički i sigurnosni problem u našoj zemlji, a naročito se osvrnuo na migrantsku krizu u manjem bh entitetu Republika Srpska. 

Dodik je tim povodom najavio obračun RS-a s migrantima, prenosi se u medijima.

“Migranti potežu oružje na policiju u RS-u. Ova tema mora biti urgentna. Izvršni komitet SNSD-a je zatražio od Vlade RS-a da sačini plan mjera kako bi se reagovalo na činjenicu prisustva migranata na putevima i u naseljenim područjima. I da se osigura potpuna sterilizacija u tom pogledu našeg prostora i da se osigura sigurnost naših ljudi kojih već imaju strah od migranata”, izjavio je Dodik.

On je također rekao da će ta Radna grupa tražiti prijedlog mjera na nivou Bosne i Hercegovine.

“Naša bazična politika oko migranta ostaje ista. Smatramo da je jedino neopohodna brza mjera – da BiH s entitetima osigura svu logistiku i da se migranti koji se evidentiraju odmah deportuju bez ikakvih oklijevanja. To bi moglo unijeti dodatnu sigurnost među sve ljude u BiH”, smatra Dodik.

Član Predsjedništva je ocijenio neprihvatljivim zahtjeve određenih institucija sa Zapada koji traže da se migrantska kriza rasporedi jednako širom BiH.

“To odbijamo. RS neće finansirati nikakve sabirne centre niti će dozvoliti njihovo formiranje na svom području.”