Dr. Fauci: Moja najgora noćna mora je koronavirus

Američki stručnjak za infektivne bolesti dr. Anthony Fauci upozorio je u utorak da je pandemija koronavirusa daleko od svog kraja.

Uništio je svijet u samo četiri mjeseca, kazao je Fauci u svom obraćanju na konferenciji Organizacije za biotehnološku inovaciju, te je naglasio da “još uvijek nije gotovo”.

U svijetu je zaraženo više od 7 miliona ljudi a preminulo je više od 400.000. Uprkos rastućim ciframa, mnoge zemlje su relaksirale mjere kako bi spasile ekonomiju.

Radi se o milionima infekcija u cijelom svijetu. I još uvijek nije gotovo. A kondenzovano je u vrlo, vrlo malom vremenskom okviru, podvukao je Fauci.

On je također kazao da je predviđao da bi se ovakva erupcija mogla desiti, ali da je bio iznenađen kako je “rapidno obuhvatila planetu” što je objasnio visokom virulentnošću virusa i činjenicom da su zaraženi često putovali svijetom.

” Farmaceutska industrija nije glupa. Shvatili su suštinu, na kraju će biti više od jednog pobjednika na polju vakcine jer će nam trebati vakcine za cijeli svijet. Milijarde i milijarde doza“, najavljuje Fauci.