Sahranjen George Floyd čija je smrt pokrenula proteste protiv rasne nepravde širom svijeta

U utorak je u Houstonu sahranjen Amerikanac George Floyd čija je smrt pokrenula masovne proteste diljem SAD, ali i svijeta.

Njegov brat Rodney Floyd obratio se tokom ceremonije u prepunoj crkvi: “Bit će zapamćen u cijelom svijetu. On će promijeniti svijet.”

Iako je sahrana bila privatnog karaktera, ispred crkve se okupilo na stotine ljudi kako bi odali počast Floydu koji je izgubio život zbog brutalnosti policajca.

Dan ranije održana je komemoracija kojoj je prisustvovalo oko 6.000 ljudi.

Ceremoniju je predvodio aktivista za građanska prava, svećenik Al Sharpton, a među prisutnima su između ostalih bili gradonačelnik Houstona Sylvester Turner, šef hjustonske policije Art Acevedo, političarka Sheila Jackson Lee, reper Trae tha Truth i mnogi drugi.

Video linkom se obratio i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden poručivši da je “sada vrijeme za rasnu pravdu” i da moramo imati spreman odgovor našoj djeci na pitanje – “zašto”.

Floyd (46) je ukopan u rodnom Houstonu pored njegove majke. Podsjetimo, pripadnik afroameričke zajednice George Floyd preminuo je 25. maja usljed gušenja jer ga je sad već bivši policajac Derek Chauvin prikovao za zemlju tako što je klečao na njegovom vratu gotovo 9 minuta. Video snimak anonimnog prolaznika prikazuje ovu scenu kao i Floydovu molbu za pomoć jer nije u stanju disati.

Sahrana je održana dan nakon što se policajac Derek Chauvin (44) po prvi put pojavio pred sudom. On je optužen za ubistvo drugog stepena iz nehata i ubistvo trećeg stepena. Također je otpušten iz službe odmah po objavi video snimka koji prikazuje ubistvo Georga Floyda.

Maksimalna zatvorska kazna za ubistvo drugog stepena je 40 godina, a za ubistvo trećeg stepena do 25 godina. Trojica policajaca koji su bili na mjestu zločina, Thomas Lane, J. Kueng i Tou Thao su otpušteni iz službe, i optuženi za pomaganje i poticanje na ubistvo.

Lane je držao Floyda za noge, a Kueng za leđa dok je Chauvin kleknuo na njegov vrat. Tada je Floyd nekoliko puta ponovio ‘molim vas, ne mogu disati’, da bi u jednom trenutku rekao ‘umirem’. Uprkos tome, Chauvin, Lane i Kueng se nisu ni pomjerili. Četvrti policajac Tou Thao je nastavio stajati u neposrednoj blizini, sprečavajući prolaznike da priđu.

Kazne za trojicu policajaca ovise o težini kazne za Chauvina – ukoliko se on optuži za ubistvo drugog stepena, i oni bi se mogli suočiti sa kaznom od 40 godina zatvora, prenosi Euronews. Derek Chauvin se u ponedjeljak po prvi put pojavio pred sudom. Za njega je utvrđen iznos kaucije od milion dolara sa uvjetima i 1.25 milion dolara za bezuvjetno puštanje na slobodu prije suđenja. Naredno sudsko ročište zakazano je za 29. juni.