Društvo novinara BiH: Pritisci na novinare se nastavljaju

Pritisci na novinare koji su zaslužni za otkrivajnje niza afera u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa se nastavljaju. Ponovo je na udaru novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić, koja je zaslužna za otkrivanje afere „Respiratori“, ističu iz Društva novinara BiH.

Naime, na društvenim mrežama se pojavio video klip u kojem se za kolegicu Degirmendžić kaže da najgore neistine dolaze iz njenog pera, a da ono što je otkrila nisu nikakve afere već „naručeno novinarstvo“ u vezi sa jednom političkom strankom!

U izvrnutom sistemu vrijednosti kojem svakodnevno svjedočimo, došlo se do toga da je upiranje prstom u nezakonite radnje u doba najveće krize s kojom se susrela zemlja nešto što je lažno i naručeno, a da je poželjno braniti počinioce sumnjivih radnji.

Ohrabruju riječi kolega iz Fokusa koji ovaj slučaj označavaju kao pokušaj pritiska zbog afere „Respiratori“, te poručuju da ih neće omesti u daljnjem istraživanju ove i drugih afera.

Također najavljuju da će prijaviti slučaj policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza lažnih profila s kojeg se objavljuju ovi sadržaj. Od organa za provođenje zakona očekujemo da hitno reagiraju i javno objave imena odgovornih.

Agencija Patria