Slučaj G. Floyd: Mirni dnevni protesti noću prerastaju u vandalizam i razbojništvo

Protesti povodom smrti Georgea Floyda nastavljeni su širom SAD, a sukobi između demonstranata i policije, kao i nasilje i razbojništvo razbuktali su se naročito u New Yorku.

Okupljanja i protesti koji su tokom dana uglavnom mirni, nakon zalaska sunca prerastaju u nasilje i vandalizam. U ponedjeljak uvečer pet policajaca je pogođeno u pucnjavi u dva grada.

Demonstranti u New Yorku su ignorirali policijski sat koji počinje u 20:00 sati, te su marširali prema bruklinskom mostu dok je policija pratila kretanje gomile iz helikoptera.

Učesnici protesta u Los Angelesu okupili su se oko poznatog centra američke filmske industrije i sjedišta policije gdje su se rukovali i grlili sa policajcima koji su ih okružili.

Los Angeles bio je scena nemira i u proljeće 1992. nakon što su oslobođena 4 policajca optužena da su pretukli motociklistu Rodney Kinga, također pripadnika afroameričke zajednice. U nemirima je život izgubilo više od 60 ljudi a uzrokovana je šteta u iznosu od 1 milijarde dolara.

Na stotine građana okupilo se u Denveru i Seattleu ali bez nasilja.

Rezultati ankete koju je u ponedjeljak i utorak sproveo Reuters ukazuju na to da većina Amerikanaca podržava ove proteste (64% za, 27% protiv, 9% nisu sigurni).