Elon Musk: Nacionalno zatvaranje je fašistički način koji će ošteti mnoge kompanije

Kriza koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, osjeti se u svim porama društva. Situacija se ne razvija najbolje ni za Elona Muska i njegovu tvornicu Tesle u Kaliforniji.

Podsjetimo, Musk je prošlog mjeseca zaprijetio da će otvoriti glavni Teslin pogon u Kaliforniji unatoč karanteni i zabranama. Rekao je da će ako mu ne dozvole povratak radnika, preseliti sjedište kompanije u Nevadu.

Tvornica zapošljava više od 10.000 radnika i proizvodi oko 415.000 automobila svake godine.

Musk je inače žestoki kritičar strogih mjera koje su širom svijeta uvedene u jeku epidemije.

“Iskreno, ja bih to nazvao prisilnim zatvaranjem ljudi u njihove domove, protiv svih njihovih prava osiguranim ustavom”, kazao je Musk. “To će prouzročiti veliku štetu, ne samo Tesli već mnogim kompanijama. To je fašistički. To nije demokratski”, rekao je krajem aprila.

Muskova tvornica opet je krenula s radom, a kako javlja Washington Post, najmanje dva radnika su zaražena koronavirusom. Iz Tesle zasad nema komentara o tim navodima. Post piše da dvojica radnika koji imaju koronavirus nisu došla na posao te da su svi koji su bili s njima u kontaktu u obaveznoj 14-dnevnoj karanteni.

Koronavirus nije jedini problem za Teslu

Kako piše CNN, Musk je zaposlenicima poslao mail u kojem objašnjava kako su se pojavili problemi u proizvodnji Modela Y, ključnog vozila za Teslu za koje se očekivalo da će postati najprodavaniji model do sada.

U mailu stoji da su kod brojnih Modela Y otkriveni problemi i potrebno je napraviti “značajne popravke”.

“Jako je važno da ubrzamo proizvodnju Modela Y i smanjimo potrebu za dodatnim popravcima. Morate znati da je to za Teslu sada ključno”, napisao je Musk.

Dodao je da ostala tri modela, Model S, Model X i Model 3, nisu imali takvih problema.