Pomoć UNESCO-a: Sarajevske biblioteke i muzeje spasit će budžet od tri miliona KM

Danas je održan sastanak u kojem su učestvovali predstavnik UNESCO-a BiH Siniša Sešum, premijer KS Mario Nenadić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić te pet ambasada. Tema je bila održavanje šest institucija od kulturnog značaja za BiH.

Prema neformalnom dogovoru, za pomoć muzejima bit će uloženo tri miliona KM. Toliko je, naveli su iz UNESCO-a, potrebno na godišnjem nivou za funkcionisanje ovih institucija.

Razgovaralo se o Zemaljskom muzeju BiH, istakao je ministar Alikadić u kratkoj izjavi za medije, te je ukazano na neke propuste i nedostatke u samom postojanju upravnih odbora i drugih alata kontrole tih institucija.

Rekao je da su iskazali spremnost Kantona Sarajevo da obezbijedi sredstva za rad tih institucija, ali one moraju imati upravljačke strukture koje će moći jasno i decidno da usmjeravaju tokove novca.

Dodao je kako će u narednom periodu napraviti jedan akcioni plan u saradnji sa ekspertima koji su ponudile ambasade, gdje ćemo jasno i precizno definisati sve one pravce u kojima će se kretati dalji rad institucija.

“Kanton Sarajevo, kao i Vlada KS svakako će održati rad ovih institucija. Ovdje se danas govorilo o tome ko održava rad ovih institucija, a ne ko je njihov vlasnik. Tako da ćemo mi u narednom periodu u duhu toga se baviti sufinansiranjem tih institucija, a pravne stvari oko samog osnivanja, prefiksa i značaja koji imaju za državu ćemo rješavati u nekom narednom periodu”, rekao je Alikadić.

U “paketu” o kojem se danas razgovaralo je sveukupno sedam institucija, kaže Alikadić, ali je jedna djelimično prešla pod odgovornost Ministarstva za sport i kulturu, ali će se i za nju svakako pobrinuti.

“Tu su muzeji, biblioteke… svi oni će biti jednooobrazno obuhvaćeni”, zaključio je.

UNESCO će zajedno sa pet ambasada učiniti sve kako bi pomogao Kantonu Sarajevo da riješi problem kontinuiranog finansiranja institucija od kulturnog značaja.

Sešum je objasnio da nude svoju ekspertizu kako bi došli do određenih planova i programa i kako bi ove institucije mogle kontinuirano funkcionisati. Novac će biti obezbijeđen za nesmetano funkcionisanje ovih institucija.

Takođe je iskazao svoju zahvalnost premijeru Nenadiću i ministru Alikadiću na ovoj inicijativi.