FK Sarajevo prvi tim sa dvije titule prvaka Jugoslavije

FK Sarajevo je na današnji dan 1985. godine igralo protiv Crvene zvezde, a za osvajanje šampionata je bio potreban ili remi ili pobjeda.

FK Sarajevo
FK Sarajevo

Tim sa Koševa je u zadnje kolo ušao sa tačno dva boda prednosti nad Hajdukom, što je značilo da u slučaju remija ili pobjede, postaje nebitno šta će se desiti u Splitu, gdje su snage trebali odmjeriti Hajduk i Dinamo.

Pred 35.000 gledalaca, Sarajevo je nakon 23. minute imalo prednost od 1:0, a mrežu gostiju iz Beograda pogodio je Musemić, udarcem glavom, a i 75. minuti Jakovljević uvećao prednost na 2:0, slavlje je moglo početi.

Crvena zvezda je do kraja smanjila na 2:1, preko Đurovskog, ali straha od eventualnog gubitka titule nije bilo, jer sve i da je Zvezda nekim čudom u posljednjih pet minuta uspjela preokrenuti rezultat, titula bi ipak stigla na Koševo, jer je Hajduk u Splitu gubio od Dinama 4:2.

Do kraja utakmice nije bilo nikakvih preokreta, na Koševu je ostalo 2:1, u Splitu 2:4, što je značilo da je Sarajevo sa ukupnih 48 bodova osvojilo svoju drugu šampionsku titulu, i to sa 4 boda prednosti ispred drugoplasiranog Hajduka.

Tako je ponovljen uspjeh iz 1967. godine, a svoje mjesto u historiji Kluba, zlatnim slovima je ispisalo slijedećih 11 igrača, najstandardnijih članova druge šampionske generacije sa Koševa: Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Jozić, Hadžibegić, Janjoš, Jakovljević, Vukičević, Musemić, Merdanović i Pašić.