Trikovi za rashlađivanje i lakši san u ljetnim noćima

Utonuti u san po ljetnim vrućinama čini se kao nemoguća misija, a pogotovo ako nemate klimu.

Ipak, postoje neki trikovi koji vam mogu olakšati san i brzo vas rashladiti, piše 24sata. hr.

1. Ne zatvarajte vrata spavaće sobe
Da biste osigurali protok zraka, morate držati prozor i vrata otvorenima kako bi zrak mogao cirkulirati. Ako možete, otvorite još jedan prozor izvan svoje spavaće sobe kako biste stvorili lagani povjetarac. Također, osigurajte neku potporu vratima ili ih pričvrstite kako ne bi naglo zalupila.

2. Promijenite položaj
Ako postanete nemirni noću, pokušajte pronaći novi položaj. Najbolje bi bilo da pronađete hladnije mjesto na krevetu koje već niste zagrijali svojom tjelesnom toplinom. Ako vam ovaj trik ne upali, nabavite jastuk koji u sebi ima gel koji će vas hladiti tokom noći.

3. Ne koristite mobitel neposredno prije spavanja
Ovo pravilo vrijedi tokom cijele godine, ali ljeti je još važnije iz dva razloga. Prvo, otkada je započela pandemija, razina anksioznosti je porasla, a obrasci spavanja postali su sve samo ne stabilni. Drugo, zbog vrućine postaje još teže zaspati, pa valja ukloniti sve moguće distrakcije. Čitanje e-mailova prije nego što zaspite može previše aktivirati naš um i otežati njegovo isključivanje. Dakle, sat vremena prije nego što odete u krevet, isključite televiziju, mobitel i ostalu tehnologiju. Morate tijelu poručiti da se spremate za spavanje.

4. Isprobajte trik s mokrim peškirom
Ako nemate klimu, namočite stari peškir i stavite ga ispred otvorenog prozora ili čak ispred ventilatora. Svaki povjetarac koji će prolaziti kroz peškir pokupit će hladnu vlagu koja će onda cirkulirati po sobi i rashlađivati je.

5. Provjerite je li vaša posteljina prozračna
Poliester je materijal koji zadržava toplinu i otporan je na vodu, što znači da ako se u njemu oznojite, znoj će se zadržati na vašoj koži i ostaviti vas ljepljivim. Umjesto toga, odlučite se za lagane, prozračne tkanine poput pamuka ili lana od kojih će vaša koža bolje disati.