FK Sarajevo zvanično prvak BiH: Druga godina zaredom

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je večeras putem videopoziva u 20:00 sati, a na njoj je potvrđena odluka Takmičarske komisije NS BiH, što znači da je zvanično novi prvak Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Na sjednici Izvršnog odobora krovne kuće nogometa Bosne i Hercegovine članovi ovog tijela izjasnili su se o prijedlogu Takmičarske komisije NS BiH. Podsjetimo, Takmičarska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine predložila je rasplet Premijer lige za sezonu 2019/2020. Izvršnom odboru NS BiH predloženo je da se Premijer liga prekine i da se aktuelno stanje na tabeli prizna kao konačno.

U trenutku prekida odigrana su 22 kola, odnosno kompletiran je dvokružni sistem takmičenja, a s obzirom na to da se u RS-u ne mogu igrati utakmice, Takmičarska komisija je predložila da se lider Fudbalski klub Sarajevo proglasi prvakom. Bordo tim je osvojio 45 bodova i igrat će kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će drugoplasirani FK Željezničar sa 42, trećeplasirani HŠK Zrinjski sa 38, te četvrtoplasirani Borac sa 36 bodova ići u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Odlučeno je da dvije posljednjeplasirane ekipe na tabeli NK Čelik i FK Zvijezda 09 napuste najviši rang takmičenja, a njih bi trebali zamijeniti Krupa na Vrbasu i sarajevski Olimpik.

Kada je u pitanju Kup Bosne i Hercegovine donesena je odluka da se ovo takmičenje prekine u potpunosti, piše klix.

Sarajevo je tako došlo do druge uzastope titule prvaka s obzirom na to da je ekipa s Koševa prošle sezone osvojila duplu krunu. Bordo tim sada ima sedam titula prvaka u svojim vitrinama (dvije u Jugoslaviji, pet u BiH) čime se na vrhu izjednačio s gradskim rivalom – Željezničarom. Obje ekipe imaju i po šest trofeja Kupa Bosne i Hercegovine i naša su dva najtrofejnija kluba.

Prvi put od nezavisnosti Bosne i Hercegovine zenički Čelik igrat će u drugom rangu takmičenja.