Generacijski gubitak za BiH/ Sve što napišemo malo je: Goran Bubalo sve nas je vječno zadužio

Goran Bubalo, direktor Udruženja Mreže za izgradnju mira preminuo je nažalost nakon teške i kratke bolesti.

Ovu vijest svi oni koji su ga poznavali dočekali su u nevjerici i razočarenju. Kako su istakli za Sarajevsku seharu oni koji su imali priliku poznavati ga i surađivati sa njim, Goran je bio istinski borac za ljudska prava, ali prije svega veliki prijatelj i velik čovjek koji je nesebično svima pružao podršku i pomoć.

“Goran je zaista meni bio prijatelj, podrška, vjetar u leđa za sve što sam ikada radila, mnogo prije nego sam ga upoznala, ako ništa drugo, to dovoljno govori o tome kakav je čovjek bio. Mnogo puta sam od njega dobila korisne savjete koje i danas pamtim. U izgradnju mira i boljeg društva za sve nas ulagao je svaki atom svoje snage.

Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za cijelo bosanskohercegovačko društvo. Svako ko je poznavao Gorana ili je na bilo koji način komunicirao s njim, složit će se da je on uvijek bio otvoren, pristupačan, prepun savjeta, uvijek spreman pružiti pomoć ali iznad svega uvijek je nesebično i bez dvojbe dijelio znanja, resurse i iskustva.

Prerano nas je napustio čovjek koji je bio inicijator mnogih bitnih i pozitivnih promjena u našem društvu, čovjek koji je imao razumijevanja i uvažavanja za svakoga, čovjek koji je bio spona cijelog civilnog sektora u BiH”, poručila je za Sarajevsku seharu Azra Berbić, članica Udruženja građana “Oštra nula”.

Kako poručuju njegovi suradnici, Goran je bio duša koja je pomagala i spajala civilni sektor, gradila nove temelje bh. društva i podsticala mlade da nastave njegovim koracima ka uspjehu.

“Mreža za izgradnju mira je od svog osnivanja bila mjesto, koje je okupljalo organizacije civilnog sektora iz čitave Bosne i Hercegovine. Organizacije, koje su malim i većim naporima u svojim zajednicama se zalagali za ideju, koju je Goran čitavog života živio.

Ideju suživota, zajedničke izgradnje mira i ostavljanja bolje Bosne i Hercegovine nama mladima. U centru te ideje je bio naš Goran. Duša koja je spajala i pomagala civilni sektor, gradila nove temelje BH društva i zavještala nas mlade da nastavimo njegovim koracima.

Nadam se da ćemo pronaći način da mu se odužimo za sav rad, te da nikada ne dopustimo da bude zaboravljen”, istakao je Slobodan Blagovčanin u ime Omladinskog resursnog centra Tuzla.

“Prije svega mogu reći da me je ova vijest jako pogodila obzirom da sam poznavao Gorana i imao priliku surađivati sa njim. Goran je bio što je najbitnije jedan veliki čovjek, osoba koja je bila spremna da pomogne svakome u bilo kojem trenutku, neovisno o situaciji, a zatim i profesionalac u svom poslu.

O njegovim djelima nije potrebno mnogo pričati. Mi mladi bi trebali podići spomenik Goranu kako bi mu se odužili za sve što je učinio za nas. Zasigurno ćemo ga svi upamtiti po njegovim dobrim djelima i nadam se da će u životu biti još mnogo Gorana Bubala koji zaslužuju da ih slijedimo. Svi želimo nastaviti slijediti sve njegove dobre prakse”, poručio je za Sarajevsku seharu Ismail Šehić, direktor Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities – BRAVO.

Kako je istakao Samir Beharić ispred “Odliva mozgova” Goran nas nije napustio već vječno zadužio.

“Ne želim reći da nas je Goran “zauvijek napustio” jer vrijednosti koje je promovisao, stipendije i seminare koje je dijelio, te energija kojom je zračio će ostati s nama dok smo i mi živi.

U proteklih 5-6 godina blisko smo sarađivali na objavi konkursa za stipendije, omladinske razmjene i konferencije na Facebook grupi “Odliv mozgova”. Ne pretjerujem kad kažem se na hiljade mladih okoristilo od znanja i informacija koje je nesebično dijelio kako u našoj grupi, tako i na web stranici Mreže mira, uvijek naglašavajući da je kvalitetno obrazovanje i međunarodna saradnja put do trajnog pomirenja na ovim prostorima. Goran je bio istinski ambasador mira.

Njegova smrt je generacijski gubitak za BiH. Goran nas nije “vječno napustio”, već vječno zadužio. Neka mu je vječna slava i hvala”, poručio je Beharić za Sarajevsku seharu.

Zasigurno možemo reći da će Goran Bubalo ostati upamćen kao čovjek dobre duše i prije svega istinski prijatelj koji se uvijek kroz svoj život zalagao za pomoć društvu, a mnoge naredne generacije nastaviti će putem ka uspjehu kojim ih je on vodio.