Generalni direktor Aerodroma Bihać: “Ako Vlada BiH odustane, zainteresovani su i strani investitori.”

Jedna od najvećih investicija u Unsko – sanskom kantonu, bihaćki aerodrom, dobija svoje prve obrise. Na terenu je uveliko počela izgradnja pristupnog puta, ali nastavak radova najviše ovisi o odluci Vlade FBiH.

Bihaćki aerodrom je ranije uvršten među projekte Vlade FBiH u periodu od 2020 – 2022. godine, ali je nepovoljna ekonomska situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa zaustavila planove o ulaganju 2,5 miliona KM u aerodrom.

Ipak, zahvaljujući sredstvima koja od ranije ima na raspolaganju, JP Aerodrom Bihać i dalje na terenu obavlja radove u skladu s mogućnostima preduzeća.

Adnan Bajrić, generalni direktor Aerodroma Bihać, za klix.ba je rekao da su finalizirana mjerenja na stazi te da su proteklih dana pribavljali urbanističko – građevinske dozvole potrebne za izgradnju aerodroma, kao i da rade na izgradnji pristupnog puta kao alternativnog puta za aerodrom.

Bajrić je također istakao da je prioritet ovog preduzeća pokazati njegov značaj za Bihać, ali i cijelu Krajinu.

Očekujemo da nam Vlada FBiH rebalansom budžeta odobri 2,5 miliona KM, što su već ranije planirana i najavljena sredstva za ovaj projekt, koja su obustavljena, odnosno preusmjerena usljed pandemije koronavirusa. Time će biti odlučeno da li će se nastaviti s realizacijom projekta ili ne. Vlada FBiH će time pokazati koliko shvata značaj ovakvih projekata u našoj zemlji“, rekao je Bajrić.

Kako kaže, iako su godinama izostavljeni kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima, Krajišnici su uvjereni da će dobiti svoj aerodrom.

Nažalost, mi u Krajini smo se unazad deceniju ili dvije naslušali brojnih obećanja, naročito kada je riječ o infrastrukturi i povezivanja sa Sarajevom. Gledalo se kako će se Sarajevo u drugom pravcu povezivati s drugim krajinama, a ne sa bosanskom. U jednu ruku se plašimo, a u drugu se nadamo i vjerujemo da u Vladi FBiH ipak shvataju značaj ovog višegeneracijskog projekta za Krajinu. Nije to stvar njihove dobre volje, to je njihova obaveza“, zaključio je Bajrić.