Godišnjica smrti Josipa Katalinskog Škije: Željo je ostao u njemu, a i on u Želji

Josip Katalinski Škija rođen je 02. maja 1948. godine u Sarajevu.

Djetinjstvo je proveo na Ilidži gdje je načinio prve fudbalske korake trenirajući za FK Igman. Vrlo brzo ga je primijetio tadašnji šef omladinske škole Željezničara Milan Ribar, koji ga dovodi u Željine juniore. Sa samo 17 godina potpisuje prvi profesionalni ugovor s klubom i debituje za prvi tim u susretu sa Vardarom.

Za ”plave” je nastupao narednih 10 godina odigravši 269 prvenstvenih utakmica i postigavši 48 golova. Ukupno, u svim takmičenjima, u plavom dresu odigrao je 550 utakmica i postigao 100 golova. Bio je član Željine šampionske generacije iz 1972. godine.

Foto: historija.ba
Foto: historija.ba

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je 43 puta postigavši pri tome 10 golova. Za reprezentaciju je postigao jedan od najvažnijih golova, protiv Španije 13. februara 1974. godine na Vald stadionu u Frankfurtu, za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Godinama najbolji igrač Željezničara, odlazi u inostranstvo 1975. godine. Prešao je u ekipu Nice koja je postala jedna od najboljih francuskih ekipa. Interesantno je da u to vrijeme ponekad nastupao i kao centarfor. Vrlo dobro se snalazio i u novoj ulozi. Za francusku momčad skupio je 103 nastupa uz 28 postignuta gola.

Katalinski je svojevremeno bio jedan od najboljih defanzivaca svijeta. Koliko su ga cijenili, govori i poziv u reprezentaciju svijeta gdje je igrao sa čuvenim Peleom, Krolom, Euzebijom.

Igračku karijeru završio je rano, sa svega 30 godina zbog teške ozljede koljena. Potom se vratio u Sarajevo, gdje je ostao u sportu. Po završetku rata u našoj zemlji, obavljao je niz dužnosti u N/FS BiH. Jedno vrijeme bio je šef stručnog štaba niželigaša Igmana u kojem je počeo svoj sjajni fudbalski put.

Od Želje se nikad nije odvajao. Željo je bio i ostao u njemu a i on u Želji. Dva velikana, onako kako to i priliči, ostali su nerazdvojni i u onim najtežim životnim trenucima.

Foto: historija.ba
Foto: historija.ba

Josip Katalinski preminuo je 09. juna 2011. godine u Sarajevu nakon višegodišnje borbe s teškom bolešću.