GRAS: Nemamo dovoljno vozača, svaki dan se očekuje bolja situacija

U sklopu ublažavanja mjera opreza ponovo je pokrenut javni gradski saobraćaj, ali posljdnjih dana građani imaju veliki broj pritužbi na rad GRAS-a.

Stanovnici Kantona Sarajevo nezadovoljni su uslugama ovog javnog prijevoznika, a posebno zbog činjenice da autobusi, tramvaji i trolejbusi ne voze poslije 22.30 sati, tako da se mnogi radnici koji rade do 22 sata moraju snalaziti za prijevoz kućama, piše Faktor.

“U toku je prijem neophodnog broja vozača. Svaki dan se očekuje bolja situacija. I dalje ćemo se angažirati maksimalno i nadamo se da će od naredne sedmice početi normalno odvijanje gradskog saobraćaja, kao i prije mjera koje su poduzete protiv pandemije koronavirusa. Nemojte mi tražiti tačan datum, da ne bi bilo da nisam ispunio obećanje”, kaže vršilac dužnosti direktora GRAS-a Jakub Kubur.

Faktor je razgovarao i sa Senadom Mujagićem, šefom autobuskog saobraćaja GRAS-a, koji je objasnio situaciju u vezi sa nedostatkom vazača.

“Zbog nedostatka vozača autobusa, tramvaja i trolejbusa morali smo reducirati redove vožnje. Jednostavno, nemamo dovoljan broj vozača da bismo imali normalno odvijanje gradskog saobraćaja. Okončane su konkursne procedure i uskoro ćemo na raspolaganju imati 44 vozača za koje je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost da im se produže ugovori na tri mjeseca. Još 18 vozača čeka rješenje svog statusa i oni stiču uvjete da dobiju ugovore na neodređeno vrijeme. GRAS bi uskoro trebao dobiti još 28 vozača tramvaja i četiri vozača trolejbusa i nakon toga trebali bismo imati normalan red vožnje”, pojašnjava Mujagić koji dodaje da vozači prikupljaju ljekarska uvjerenja i ostalu dokumentaciju da bi ponovo mogli početi voziti.