Bosanskohercegovačka glumica dobila nagradu za životno djelo

Glumci iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uručili su Ireni Mulamuhić nagradu “Adem Čejvan“ za životno djelo, koju dodjeljuje Festival bosanskohercegovačke drame.

Irena Mulamuhić rođena je 14. augusta 1945. godine u Bosanskom Brodu.

Diplomirala je glumu i teatrologiju 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na odsjeku za scenske umjetnosti. Prvi profesionalni angažman dobila je u Pozorištu mladih 1969. godine u Sarajevu, gdje je radila deset godina. Nakon toga prelazi u Narodno pozorište Sarajevo gdje je radila trideset godina. Odigrala je preko stotinu uloga, u teatru, na televiziji, filmu i radiju.

Poseban rad u opkoljenom Sarajevu bio je u prvoj ratnoj premijeri “Sklonište”, zatim predstavama Harisa Pašovića “Alkestis”, “Svileni bubnjevi”, “U zemlji posljednjih stvari”, “Opera D,Arte” i u jednoj od najznačajnijih predstava opkoljenog Sarajeva “Čekajući Godoa” u režiji Suzan Sontag.

Sarađivala je sa režiserima Jurislavom Korenićem, Miroslavom Belovićem, Tomislavom Durbešićem, Želimirom Oreškovićem, Tadeuš Mincem, Draganom Jovićem, Miloš Šamijem, Alešom Kurtom, Dinom Mustafićem, Sulejmanom Kuposovićem, Gradimirom Gojerom i Selmom Spahić.

Dobitnica je mnogih nagrada u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.