HBO uklonio “Prohujalo s vihorom” sa svoje platforme zbog pogrešnog prikazivanja života u ropstvu

Filmska adaptacija kultnog književnog djela “Prohujalo s vihorom”, čija je radnja smještena u SAD-u tijekom Građanskog rata, uklonjena je sa streaming servisa “HBO Max”, zbog prikazivanja života u ropstvu.

Povodom ove odluke, John Ridley, scenarista filma “12 godina rob” objavio je članak u L.A Timesu.

Kazao je da je “Prohujalo s vihorom” film koji, ne samo da ignorira teror i užas robovlasništva, nego i prikazuje sve najbolnije stereotipe koji se vežu za crnačku populaciju.

“U trenutku kada svi pokušavamo uraditi što više možemo u borbi protiv rasizma i netolerancije, zamolio bih da svi proizvođači sadržaja dobro pogledaju u svoje arhive i potrude se da izdvoje programe koji bi mogli biti osjetljivi ili na pogrešan način prezentirati neke stvari“, dodao je Ridley.

Iz HBO-a su odgovorili: “Ovakva rasistička prikazivanja bila su pogrešna i u prošlosti i danas, te smo smatrali da bi postojanje ovog filma na našem streaming servisu bilo neodgovorno.”

Najavili su da će film biti vraćen na platformu zajedno sa dijalogom o historijskom kontekstu radnje i odricanjem od rasističkog prikazivanja Afroamerikanca, prenosi The Guardian.

Podsjećamo, film “Prohujalo s vihorom” izašao je 1939. godine i osvojio je čak osam Oscara i dvije počasne nagrade. Bio je veliki komercijalni hit, kako u SAD-u, tako i u drugim dijelovima svijeta.

Ipak, afroamerički pisci i aktivisti usptrotivili su se pogrešnom prikazivanju pasivnih, poslušnih robova i romantično prikazanom američkom Jugu.

Hattie McDaniel postala je prva Afroamerikanka koja je dobila Oscara za svoju ulogu robinje Mammy u “Prohujalo s vihorom”, ali nije joj bilo dozvoljeno da sa svojim bijelim kolegama prisustvuje dodjeli nagrada, obzirom da su tada važili zakoni rasne segregacije.