Upućena inicijativa Vladi KS za podršku izgradnje vrtića i centra za djecu sa poteškoćama u razvoju na Ilidži

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elvis Vreto uputio je danas inicijativu resornom ministarstvu Vlade KS da dodijeli zemljište u vlasništvu JU Djeca Sarajeva Općini Ilidža bez naknade, u svrhu podrške za izgradnju dječijeg vrtića, dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju i centra za zdravo starenje.

“Po informacijama iz Općine Ilidža, JU Djeca Sarajeva traži od Općine Ilidža da plate 300.000,00 KM za otkup zemljišta koje je u vlasništvu JU, odnosno Kantona Sarajevo. Tražim od Vlade, ministrastva i Javne ustanove da razmotre model i donesu odluku o besplatnom ustupanju ili dodijeli navedenog zemljište Općini Ilidža kao podrška izgradnji i sanaciji navedenog objekta”, kazao je Vreto.

Vreto je istakao da je značaj izgradnje centra višestruk, od potrebe za dječijim vrtićem zbog nedostatka istih do činjenice da na teritoriji Općine Ilidža ne postoji centar za djecu sa poteškoćama u razvoju kao ni centar za zdravo starenje.

“Tražim od Vlade i Ministarstva obrazovanja, JU da usvoji i implementira inicijativu sufinansirajući na navedeni način izgradnju neophodnog objekta”, dodao je.

“Općina Ilidža još 2018. godine izradila idejno rješenje, organizovala javnu prezentaciju izgleda budućeg objekta, uradila glavni projekat kao i planirala 500.000,00 KM u 2020. godini za realizaciju, objekat se nalazi u naselju Pejton. Realizacija je zbog gore navedene činjenice ugrožena, jer plačanjem zemljišta Općina nebi mogla u ovoj godini realizirati projekt zbog nedovoljnih sredstava i neophodno je što prije da se pozitivno reaguje”, obrazložio je Vreto.

Ova inicijativa prethodno je upućena i u septembru 2019. godine, te da se iz budžeta za ovu svrhu izdvoji 300.000 KM, međutim nije usvojena. Danas, gotovo godinu dana kasnije, o  pitanju novca koji je potreban za otkup zemljišta se vodila rasprava u vijeću Općine Ilidža.

Idejno rješenje
Idejno rješenje