Hrana koja ubrzava pojavu bora i starenje

Izloženost suncu je glavni krivac starenja kože, ali i prehrana je bitan faktor.

Ovo je hrana koja može uticati na zdravlje kože, piše dnevnik.hr, a čijim izbacivanjem se može odgoditi pojava bora.

Pomfrit

Hrana pržena u ulju na visokim temperaturama oslobađa slobodne radikale koji uzokuju oštećenja kože. Također, konzumiranje previše soli može izvući vodu iz kože i dovesti do dehidracije, a posljedica može biti veća sklonost kože stvaranju bora.

Bijeli hljeb

Hrana s visokim glikemijskim indekskom, kao što je bijeli hlijeb, može uzrokovati upale u tijelu što je direktno povezano s procesom starenja.

Bijeli šećer

Šećer je glavni uzrok problema sa kožom, poput akni, a doprinosi i oštećenju kalogena.

Margarin

Istraživanja su pokazala da osobe koje ne konzumiraju margarin (ili maslac) imaju manje bora i oštećenja na koži od onih koji to čine. Te trans masti čine kožu osjetljivijom na ultraljubičasto zračenje, što može oštetiti kolagen i narušiti elastičnost kože.

Prerađeno meso

Hrenovke, kobasice i slične prerađevine također spadaju u skupinu namirnica štetnih za kožu.
Bogati su natrijem, zasićenim mastima i sulfitima koji mogu dehidrirati kožu i oslabiti kolagen izazivajući upalu.

Mliječni proizvodi

Prehrana sa smanjenom količnim mliječnih proizvoda može zaštititi kožu izloženu suncu od stvaranja bora. Nekim osobama mliječni proizvodi povećavaju upalu u tijelu i dolazi do oksidativnog stresa koji je jedan od glavnih uzroka preranog starenja.

Kafa i gazirana pića

Kafa i gazirana pića utiču na san, jer sadrže kofein. Loš san povezan je s ubrzanim starenjem, podočnjacima i borama.

Alkohol

Alkohol može uzrokovati mnogo problema kada je u pitanju koža uključujući crvenilo, natečenost, gubitak kolagena i bore. Alkohol crpi hranjive tvari, uzrokuje dehidraciju i utječe na razinu vitamina A, a sve to ima izravan utjecaj na stvaranje bora.

Rižini keksi

Iako ih se smatra zdravog grickalicom, to nije baš tako kada je u pitanju koža. Rižini krekeri imaju visoki glikemijski indeks i mogu uzrokovati povećanu razinu šećera u krvi. Povećana razina šećera pak djeluje kao “ubrzivač starenja”, a posljedica su bore.