Tarik Halilović: Mnogi ne shvataju vrijednost učešća mladih u državnim procesima

Mladi političar iz Visokog, Tarik Halilović, gostovao je u omladinskom političkom programu „Mladi govore“ i pričao o potrebi nezavisnog pravosuđa, kao i bolje politike prema mladima u Bosni i Hercegovini.

Tarik Halilović se prije šest godina počeo baviti omladinskim aktivizmom, a danas je predsjednik Gradskog odbora Platforme za progres u Visokom. U svom društvenom angažmanu posebno je bio aktivan u radu sa mladima, a trenutno je i edukator u Mreži savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Ovog mladog studenta posebno zanimaju tri stvari- pravo, politika i marketing, te je odlučan u sve tri ostvariti svoje ciljeve.

On je od samog osnivanja dio Platforme za progres i veoma brzo postao je najmlađi član Predsjedništva Platforme kao predstavnik mladih. Kako kaže, njegov glas u ovom organu bio je ravnopravan glasovima dugih, te je „bilo zaista kreativno i radno“.

„Najveća mana mene kao mlade osobe u politici je to što sam mlada osoba u poltici“, kazao je Halilović.

„Mislim da mnogi ne shvataju vrijednost i važnost učešća mladih u bilo kojim procesima u državi.“

Uzimajući u obzir njegov interes za politiku bilo je jasno da će se u jednom trenutku opredijeliti za neku od mnogobrojnih političkih opcija u našoj državi.

„Odbijale su me stranke uveliko, u kontekstu njihovih nastupa u medijima. Kada se pojavio prof. dr. Mirsad Hadžikadić promijenila su se moja mišljenja o samoj politici i pristupu politici u Bosni i Hercegovini.“

Potpuna podrška mladima i drugačiji pristup rješavanju problema bile su presudne da se Halilović odluči za Platformu i bez obzira na to što se radi o jednoj mladoj političkoj opciji.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Success is not final. Failure is not fatal. It is the courage to continue that counts. 💡

Ein Beitrag geteilt von Tarik Halilović (@_halilovictarik_) am

„Bosna i Hercegovina sebi ne smije dopustiti da se tako olako rasipa i sa novcem i sa integritetom, a to se uveliko radi, što nam srozava ugled kako u regionu, tako i u svijetu. Fali nam principijenlnosti u politici“, naglasio je Halilović.

Korona-zakon je prije samo nekoliko sedmica bio ključna tema javnog diskursa, ali čini se da je javnost uslijed mnogih drugih problema i afera djelimično zaboravila na neophodnu ekonomsku strategiju i pomoć bh. privredi.

„Imamo vrlo kratko pamćenje i prihvatamo da nam mediokriteti budu vodilje.“

Halilović je komentirao i aferu „Asim“:

„Dolazi se do zaključka da je partijski sud puno bitniji od državnog suda“.

Upravo u nezavisnom pravosuđu vidi rješenje za većinu problema u kojima se naša država našla.

„Reforma pravosuđa se može uraditi jedino kreativnim i nezavisnim pristupom. Zašto ne razmišljati malo van kutije. Mnogo stvari u našem pravu preuzimamo iz kontinentalnog i anglosaksonskog prava, zašto ne preuzeti i to da se kao u Sjedinjenim Američkim Državama tužioci i suci biraju.“

„U reformi pravosuđa trebaju biti stručnjaci i pravnici iz oba entiteta, iz svakog kantona, najveći stručnjaci sa pravnih fakulteta koji će iznaći najbolja rješenja“, zaključio je Halilović.

Kao jedan od ključnih problema naveo je i neadekvatan rad izvršne vlasti, koja, kako kaže, na sve načine pokušava zaobići izvršavanje zakona i njihovih odredbi.

Halilović se osvrnuo i na nedostatke u komunikaciji mladih sa predstavnicima vlasti.

„Imamo osobe koje imaju 50-60 godina kao savjetnike i stručnjake za mlade u općinama i koji se vode po logici kako je bilo kada su oni bili mladi. Osoba koja ima više od 35 godina ne može da zna šta treba mladima. Ona ne može da zna šta treba jednom srednjoškolcu, šta treba jednom studentu, šta treba osobi do 30 godina.“

„Dvije glavne stvari koje bi mogle spriječiti i smanjiti odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine i do 50 posto jeste stambeno zbrinjavanje mladih u Bosni i Hercegovini i pomoć pri zapošljavanju“, objasnio je i dodao:

„Ne treba nam prazna priča o pomoći mladima, treba nam nešto konkretno“.

Halilović je najavio svoju kandidaturu na lokalnim izborima koji će se održati ove godine i rekao da će u svom programu imati dio koji će se ticati politike prema mladima.

Intervju u cjelosti možete pogledati u nastavku:

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von OMLADINSKI POLITIČKI PROGRAM (@mladigovore) am