Iran traži hapšenje 36 osoba umiješanih u ubistvo genrala Soleimanija, među njima i Trump

Iran će zatražiti hapšenje 36 osoba koje su identificirane kao učesnici u ubistvu generala Qasema Soleimanija putem Interpolovih kanala, a na listi osumnjičenih je i američki predsjednik Donald Trump.

Imena osumnjičenih za ubistvo komandanta elitnih snaga su proslijeđena Interpolu, a to je učinio glavni tužitelj iz Teherana Ali Alghasi-Mehr. On je rekao da se radi o ubistvu i terorističkom činu.

Soleimani je ubijen 3. januara tokom posjete Iraku kada je njegov automobil uništen u američkom zračnom napadu. Trumpova administracija je opravdavala napad u kojem je ubijen i istaknuti irački komandant te još nekoliko ljudi, tvrdeći da je iranski general planirao napade na američke vojnike.

Popularni general je sahranjen u Iranu, a milion ljudi su izašli na ulice. Soleimaniju se pripisuje da je pomagao šiitskim snagama koje su se borile protiv terorističke grupe IDIL u Iraku i Siriji. Također, smatran je ključnom osobom koja se protivila američkom utjecaju na Bliskom istoku.

Atentat je doveo do porasta neprijateljstva prema SAD-u u Iraku. Parlament je obavio glasanje s ciljem uklanjanja svih stranih trupa s iračke teritorije. Instrukcije tek treba implementirati iračka vlada, objavio je Russia Today.