Služba za zapošljavanje KS uputila izvinjenje zbog zaustavljanja isplata

Zbog promjene vrha u Zavodu za zapošljavanje Kantona Sarajevo isplate novčane naknade za nezaposlene osobe koje se vode na evidenciji Službe nije bilo, piše Oslobođenje.

U saopštenju Službe za zapošljavanje navode da nakom izmjena koje nadležni sud treba da provede u sudskom registru i dobivanja rješenja izvršiće se i promjene u registrima deponovanih potpisa u bankama.

Od 23.06.2020. godine prisutni su objektivni razlozi u ograničenju isplate novčanih naknada. Služba očekuje da će nadležni sud izvršiti izmjene u sudskom registru tokom ove sedmice i Služba će odmah nakon toga pristupiti isplati svih dospjelih novčanih naknada.

Ističu da su trenutno objektivni razlozi uslovili dinamiku isplate novčanih naknada i stoga želimo da uputimo izvinjenje svim korisnicima usluga Službe za zapošljavanje i da zamolimo za razumijevanje za trenutnu situaciju jer promjena odgovorne osobe u sudskom registru je zakonski definisana i bez te promjene nemoguće je vršiti bilo kakva plaćanja.

Ujedno, prilikom promjene direktora u Službi, a po datoj saglasnosti Vlade KS, zatečene su i neplaćene obaveze po programima koje Služba realizuje u visini od preko 800.000 KM. I ove zatečene obaveze biće isplaćene odmah nakon promjene odgovorne osobe na nadležnom sudu.

Iz Službe su naglasili, a odnosi se na trend registracije nezaposlenih osoba, je to da se broj ukupno nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo smanjuje.

Na dan 18.03.2020. godine broj nezaposlenih osoba registrovanih u evidencijama Službe je iznosio 58.029 (proglašenje stanja nesreće). Dana 18.05.2020. godine registrovan je najveći broj nezaposlenih osoba na evidencijama Službe i isti je iznosio 64.230 (vrijeme stanja prirodne nesreće). Dana 26.06.2020. godine na evidencijama Službe registrovano je 62.974 nezaposlene osobe. Za period od 18.05.2020. do 26.06.2020. godine registrovano je smanjenje broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo za 1.256 osobe.