Izabran novi predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

Na današnjoj sjednici CIK-a je odlučeno da funkciju predsjednika CIK-a, od Vanje Bjelice Prutine, preuzima Željko Bakalar.

Na početku današnje sjednice član CIK-a BiH Vlado Rogić povukao je svoju kandidaturu.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kojoj danas ističe mandat, ponovila je glasanje za kandidatsku listu za predsjednika CIK-a na kojoj je bio samo jedan kandidat Željko Bakalar, a za koju je glasalo šest članova dok je Vlado Rogić bio protiv. Prema rotaciji na čelo CIK-a dolazi član iz reda hrvatskog naroda.

Nakon što su svi članovi CIK-a glasali Komisija je prebrojala glasove. Bakalar je dobio šest glasova, dok je jedan listić nevažeći i to Vlade Rogića koji nije zaokružio broj ispred imena kandidata.

Bakalar je kazao da mu je velika čast i odgovornost obavljati dužnost predsjednika CIK-a. Zahvalio se dosadašnjoj predsjednici koja je uložila veliku energiju da iznese neke probleme s kojima su se suočavali.

“Ova institucija i u ovakvim okolnostima i epidemije i da nam novac nije obezbijeđen, ali imamo obećanje da će i to biti urađeno, moramo nastaviti uz koordinaciju i saradnju i aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima koje su pred nama. Očekujem transparentnost u radu institucije da i javnost i građani i politički akteri znaju šta radimo”, kazao je Bakalar.

Vanja Bjelica-Prutina kratko je prezentirala šta je CIK radio u proteklom periodu.