Foto: novigradsarajevo.ba

Izložba sarajevskog umjetnika Adisa Lukača “Reljef otjelovljenje crteža” otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba sarajevskog umjetnika Adisa Lukača „Reljef otjelovljenje crteža“.

Izloženi radovi izvedeni u reljefu predstavljaju uhvaćen trenutak između crteža kao pretka i pune skulpture kao konačne slobodne forme u prostoru. Posmatraču je omogućeno da na ovim radovima, jednim dijelom osjeti proces nastajanja, i na taj način prati kako se crtež iz svoje plošnosti, linijama kreće prema naprijed u težnji da osvoji prostor.

“Riječ je o izložbi koja je sačinjena od reljefa i jedne skulpture portreta. To su reljefi koji su već bili prikazani publici, s tim da se desila izmjena jednog dijela. Neki reljefi, ranije viđeni, više ne čine tu izložbu, pa su nastali neki drugi, koji su se uklopili u koncept. Ono što je karakteristično, kako i sam naziv izložbe govori jeste da je publici prikazano ono što nastaje u mraku, u intimi između umjetnika i umjetničkog djela, odnosno šta se dešava sa crtežom u njegovoj transformaciji kada teži da prelazi u neku moguću punu skulpturu, da osvaja prostor.

Reljef je jedini izraz koji može to da dočara. A ono što može biti poveznica sa današnjiim vremenom je priča tog prilagođavanja i transformacije, tako da se ta linija prilagođava plohi, a ta ploha se prilagođava formi koja izbija prema površini, a i mi živimo danas u vremenu kada se moramo zbog korone prilagođavati novom načinu života”, ističe Lukač.

Njegova djela pršte od emocija, koje posmatrači mogu doživjeti na prvom susretu sa njima, jer Lukač, na površini radova ispisuje znakove koji upućuju na iskonske bezmaterijalne vrijednosti, težnje, ljubavi, boli. Svoje umijeće Lukač je pokazao kada je sa svojih deset prstiju napravio spomenik kralju Tvrtku I, koji krasi grad Tuzlu, a nastavio kroz razne druge umjetničke projekte – poput biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu i reljefa Hasanaginica postavljenom u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Lukač se pored skulpture i klasičnog pristupa istoj, bavi i slikarstvom, pa u svojim izložbama kombinuje različite medije crtež, sliku i skulpturu. Posjetitelji će izložbu moći pogledati do 8. jula, radnim danima od 11 do 16 sati. Ulaz je slobodan.